Majikan Melutut Untuk ‘Basuh’ Kaki Pekerja Yang Bawa Keuntungan Besar Kepada Syarikat

Budaya perniagaan sesetengah masyarakat di Asia seperti Jepun dan China sememangnya sangat mementingkan kerja keras dan disiplin yang tinggi.

Selain itu, budaya dalam masyarakat tersebut juga terkenal dengan sifat rendah diri dan menghormati orang yang banyak berjasa kepada mereka.

Baru-baru ini juga telah tular kisah majikan sebuah syarikat di China melakukan ‘upacara’ pembasuhan kaki pekerja mereka yang telah menunjukkan prestasi yang baik.

Dalam video yang dikongsikan, dua orang majikan wanita dilihat memberi tunduk hormat kepada beberapa orang pekerja yang duduk di atas pentas.

Mereka kemudian naik ke atas pentas, melutut di hadapan pekerja dan memeluk mereka sebelum menanggalkan kasut dan membasuh kaki pekerja-pekerja itu.

Klip yang tular di media sosial China itu mengundang netizen untuk mengkritik tindakan melampau itu dengan menyifatkan ia sebagai kerja gila.

Ramai turut berpendapat bahawa cukup untuk majikan memberikan bonus kepada pekerja-pekerja yang menunjukkan prestasi yang baik.

Namun ada juga yang mengatakan bahawa dari zaman dahulu lagi, budaya mencuci kaki adalah tanda penghargaan, penghormatan, dan rendah diri.

 

Orang ramai juga dikatakan harus menghormati cara majikan tersebut memberi penghargaan kepada pekerja mereka dengan meletakkan diri mereka dekat dan rendah dari pekerja yang telah berusaha keras demi mereka sendiri.

Sumber : Daily Mail