Fadhlina Sidek Yakin Dr. Joohari Ariffin Mampu Menang di PRK DUN Sungai Bakap

PARIT BUNTAR: Ketua Wanita PKR, Fadhlina Sidek, yakin dengan kewibawaan calon Pakatan Harapan (PH), Dr. Joohari Ariffin, yang akan bertanding di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap pada pilihan raya kecil (PRK) Sabtu ini.

Fadhlina, yang juga Ahli Parlimen Nibong Tebal, menyatakan bahawa latar belakang pendidikan Dr. Joohari, yang memiliki PhD dari Universiti Sains Malaysia (USM), akan membantu memenuhi keperluan rakyat di kawasan tersebut. “Perkembangan setakat ini positif dan kita kini menuju pusingan terakhir sebelum hari mengundi. Dengan manifestonya yang PADU, kami yakin Cikgu Joo dapat memenangi hati rakyat Sungai Bakap,” katanya dalam sidang media.

PRK DUN Sungai Bakap diadakan selepas kematian penyandang kerusi PAS, Nor Zamri Latiff, pada 24 Mei lalu. Pertandingan ini akan menyaksikan Dr. Joohari berhadapan dengan Abidin Ismail dari Perikatan Nasional (PN).

Joohari telah melancarkan manifesto PADU, yang merangkumi empat iltizam utama: Prasarana dan Progresif, Akhlak, Akademik dan Anak muda, Damai, dan Untuk semua. Antara janji beliau adalah memperbaiki kemudahan awam, memajukan ekonomi tempatan, meningkatkan pendidikan dan kemahiran belia, serta mewujudkan suasana kehidupan yang harmoni.

Dr. Joohari juga berjanji untuk memberikan perhatian yang adil kepada semua golongan masyarakat tanpa mengira latar belakang politik, budaya, dan agama.

Antara lain, calon PKR itu berazam memastikan kemudahan awam dalam keadaan baik dan memenuhi keperluan penduduk, menjadikan Sungai Bakap pusat pengeluaran produk mikro halal serta meningkatkan penyertaan usahawan wanita dalam Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM).

Selain itu, mewujudkan Pusat Aktiviti Warga Emas (PAWE), memastikan penduduk dilayan adil, meningkatkan akhlak dan kecemerlangan akademik anak muda serta mengembangkan program seperti Sains, Matematik, Kejuruteraan dan Teknologi (STEM), Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) serta kecerdasan buatan (AI).

Joohari juga berazam meningkatkan semula jati diri remaja dengan mewujudkan kaunter tetap CARI KERJA, menambah dan menaiktaraf fasiliti sukan rakyat dan mengembalikan minat belajar dengan mewujudkan Pusat Tuisyen Rakyat (PTR) yang akan mendapat bantuan tutor dari universiti tempatan. 

Iltizam lain, mewujudkan suasana harmoni dalam kehidupan, menoktahkan kemiskinan tegar, mewujudkan Taska Perpaduan dan Tadika Islam (TADIS), menyelesaikan permasalahan kewarganegaraan, mengimarahkan masjid dan surau serta pemuliharaan rumah ibadat bukan Islam.

Beliau juga mahu memberikan perhatian yang adil kepada seluruh masyarakat dengan fokus kepada keupayaan daya saing belia, anak muda, wanita, pengembangan pendidikan kanak-kanak serta warga emas tanpa mengira fahaman politik, budaya dan agama.