Bayi Pertama Dilahirkan Dengan 3 DNA Berbeza, Hasil Kaedah IVF

BAYI pertama dengan asid deoksiribonukleik (DNA) daripada tiga individu dilahirkan di United Kingdom (UK) selepas menjalani prosedur khas kaedah persenyawaan in-vitro (IVF).

Pihak Berkuasa Persenyawaan dan Embriologi Manusia berkata, kurang daripada lima bayi dilahirkan di UK selepas rawatan pendermaan mitokondria pada 20 April tahun ini.

Matlamat rawatan bagi mengelakkan wanita menyebarkan genetik rosak dalam mitokondria, ‘loji janakuasa kecil’ seperti batang dalam sel yang membekalkan tenaga dan menghalang kanak-kanak mewarisi keadaan tertentu.

Teknik ini membabitkan pemberian bayi IVF kepada seorang wanita dengan DNA daripada tiga orang, lapor Harian Metro.

Bayi itu akan mempunyai DNA nuklear daripada ibu dan bapanya, yang menentukan ciri-ciri utama seperti personaliti dan warna mata.

Bayi itu juga akan mempunyai sejumlah kecil DNA mitokondria daripada penderma wanita iaitu individu ketiga.

Britain menjadi negara pertama di dunia yang membenarkan terapi penggantian mitokondria secara rasmi apabila pihak berkuasa memberi kebenaran berhubung perkara itu pada 2017.

Sebelum itu, pada 2015, ahli parlimen dan rakan sejawat membuka jalan kepada perubahan dengan mengundi untuk mengubah Akta Persenyawaan dan Embriologi Manusia, yang menetapkan rang undang-undang untuk penyelidikan dan rawatan kesuburan.

Sumber gambar – Bali Royal Hospital| Sumber laporan – Harian Metro