Wabak Selesema Burung Melanda Ladang Itik di Australia

CANBERRA: Selesema burung yang sangat berbahaya ditemui di ladang itik dekat Melbourne, berhampiran lima ladang ayam yang juga terjejas, menurut kerajaan Victoria. Ladang itik tersebut berada dalam zon kuarantin bersama ladang-ladang lain yang terjejas, dan jangkitan ini dijangka berlaku.

Jabatan Pertanian Victoria mengesahkan strain H7N3 yang sangat patogenik ditemui di ladang itik komersial. Semua itik di ladang itu akan dilupuskan di bawah pengawasan veterinar, dan ladang tersebut akan dibersihkan daripada jangkitan.

Kira-kira sejuta ayam telur di Australia telah atau akan dilupuskan di ladang yang terjejas untuk membendung virus ini, kata Menteri Pertanian Persekutuan, Murray Watt. Rangkaian pasar raya kedua terbesar di negara itu, Coles, telah mengenakan had dua karton telur bagi setiap pelanggan di kebanyakan kedainya, namun peruncit lain tidak mengikutinya.

Badan industri telur Australia berkata wabak ini menyebabkan gangguan bekalan tetapi tidak ada kekurangan telur keseluruhan. Sebelum kes terbaru ini, Australia telah mengalami sembilan wabak selesema burung yang sangat patogenik sejak 1976, yang kesemuanya telah dibendung dan dihapuskan. Pihak berkuasa menegaskan telur itik dan ayam serta daging tetap selamat untuk dimakan.