Suami nafi isteri mahu selesaikan urusan mahkamah syariah sebelum terlibat nahas kemalangan – “Saya belum beritahu isteri ketiga-tiga anak dah tiada…”

BAPA kepada tiga beradik yang maut dalam kemalangan di Kilometer 272.5 Lebuhraya Utara-Selatan arah utara berhampiran Ipoh, Perak semalam belum mempunyai kekuatan untuk memberitahu isterinya mengenai kehilangan ketiga-tiga anak mereka, lapor Harian Metro.

Muhammad Alhafis Mohamad, 29, berkata isterinya Nur Aimi Nadiah Abdul Rahim, 27, masih belum sedarkan diri dan tidak mengetahui apa yang berlaku.

“Saya seboleh-bolehnya tidak mahu memberitahu tentang kematian tiga anak kepada isteri, ketika ini.

“Dalam keadaan Aimi macam itu (tidak sedarkan diri dan sedang dirawat) buat masa ini saya tak nak beritahu apa-apa dahulu..

“Bagaimanapun, saya tetap akan beritahu… tunggu masa yang sesuai untuk beritahu isteri tentang keadaan (kematian) anak-anak,” katanya ketika ditemui Harian Metro di Jabatan Forensik Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) hari ini.

Muhammad Alhafis Mohamad, 29,(kanan) sebak ketika menunggu jenazah tiga anaknya di bilik forensik Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh yang meninggal dalam kemalangan di Kilometer 272.5 Lebuhraya Utara Selatan (PLUS) arah utara, petang semalam. – Gambar kredit: Harian Metro

Katanya, dia turut menafikan dakwaan mengatakan isterinya pulang ke Melaka atas urusan mahkamah bagi menyelesaikan urusan peribadi mereka, tetapi sebaliknya untuk bercuti.

“Bukan urusan mahkamah, dia memang bercuti dan berjumpa dengan saya atas urusan keluarga. Saya memang tinggal dan bekerja di Melaka,” katanya.

Gambar kenangan Nur Aimi bersama tiga anak lelakinya yang maut dalam nahas pada Rabu.

Sementara itu, abang kepada Nur Aimi, Muhd Jazli Aiman, 31, berkata selepas insiden terbabit, keluarganya bercadang untuk memohon supaya adiknya dipindahkan ke hospital di Melaka.

“Ada (rancangan bawa Aimi ke hospital di Melaka), itu kita tunggu dulu kata doktor pakar, sekarang ini kita mengharapkan (keadaan kesihatan) semuanya stabil,” katanya.

Dalam kemalangan kira-kira 3 petang semalam, Nur Aimi Nadiah parah manakala tiga anaknya, Muhammad Adam Hakimi, 7; Muhammad Lutfi Hakim, 3, dan Muhammad Affan Hafiy, 12 bulan, maut di lokasi kejadian apabila Perodua Axia dinaiki mereka terbabas dan melanggar belakang treler di lorong kecemasan.

Sumber: Harian Metro