‘Live’ TikTok ketika operasi: ASP wanita dipindahkan ke IPK Johor

SEORANG pegawai polis wanita berpangkat Asisten Superintendan (ASP) daripada Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Bukit Aman yang membuat rakaman video secara langsung menerusi aplikasi TikTok ketika operasi di sebuah pusat hiburan, kini dipindahkan ke jabatan lain.

Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Razarudin Husain ketika dihubungi BERNAMA pagi ini mengesahkan perkara itu dan memaklumkan ASP wanita itu akan berpindah ke Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor, lapor Berita Harian.

Isnin lalu, Pengarah JSJN, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay menyifatkan tindakan ASP berkenaan menerusi akaun TikTok miliknya bersifat peribadi dan hanya bertujuan untuk mempromosikan akaun media sosial berkenaan.

Terdahulu, tular satu video berdurasi satu minit 38 saat yang memaparkan ASP wanita memakai jaket seragam operasi Polis Diraja Malaysia (PDRM) berpangkat Asisten Superintendan menerangkan tentang sebahagian skop kerjanya menjalankan serbuan dan pemeriksaan.

PDRM sebelum ini mengeluarkan tiga arahan mengenai tatacara penggunaan media sosial iaitu pada Mei 2014, Ogos 2020 dan Februari 2021 selain tindakan sedemikian tidak dibenarkan.

Berikutan itu, Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS) Bukit Aman diarah membuat siasatan secara menyeluruh berhubung kes berkenaan.

Sumber: Berita Harian