Kualiti Stadium Nasional Bukit Jalil Kalahkan Stade de France

Sebut sahaja Stade de France, kita semua pasti teringat kemenangan 3-0 Perancis ke atas Brazil dalam perlawanan akhir Piala Dunia 1998.

Siapa boleh lupa saat Ronaldo dikhabarkan tidak dapat bermain dalam perlawanan akhir kerana mengalami sawan beberapa jam sebelum perlawanan akhir tersebut?

Siapa boleh lupa kejutan di media apabila 72 minit sebelum sepak mula perlawanan akhir tersebut, tiba-tiba nama Ronaldo disenaraikan pula. Sedangkan dalam kesebelasan utama yang dikeluarkan 3 jam sebelum perlawanan, nama Ronaldo telah digantikan oleh Edmundo!

Ronaldo of Brazil (centre) trains before the World Cup Final against France (Photo by Matthew Ashton/EMPICS via Getty Images)

Siapa boleh lupa teori konspirasi yang mendakwa Nike – penaja Ronaldo – memaksa Brazil menurunkan Ronaldo pada saat-saat terakhir walaupun beliau sebenarnya kurang sihat?

Semua ini adalah memori yang terpahat kukuh dalam ingatan kita semua bila bercakap tentang Stade de France – sebuah stadium ikonik dan antara yang terbaik di dunia.

PARIS, FRANCE – SEPTEMBER 07: General view of stadium before the 2020 UEFA European Championships Group H qualifying match between France and Albania at Stade de France on September 7, 2019 in Paris, France. (Photo by Xavier Laine/Getty Images)

Tetapi tahukah anda Stadium Nasional Bukit Jalil kita sebenarnya telah diiktiraf lebih baik daripada Stade de France?

KUALA LUMPUR, MALAYSIA – AUGUST 30: General view of the stadium during the Closing Ceremony at the Bukit Jalil National Stadium as part of the 2017 SEA Games on August 30, 2017 in Kuala Lumpur, Malaysia. (Photo by Allsport Co./Getty Images)

Pada tahun 2018, Stadium Nasional Bukit Jalil (SNBJ) telah dinobatkan sebagai ‘Stadium of The Year’ di World Stadium Congress Awards yang berlangsung di Amsterdam. Dalam anugerah ini, SNBJ mengalahkan 3 lagi finalis yang bukan calang-calang hebat dari Perancis: Stade de France, U Arena dan Nouveau Stade de Bordeaux.

Sementara itu KL Sports City, kompleks yang menempatkan SNBJ turut memenangi anugerah ‘Exterior Lighting Design’ di Asia Pacific Property Awards 2018-2019 di Bangkok.

Kejayaan SNBJ ini adalah hasil kerja Malaysian Resources Corporation Bhd (MRCB) sebagai kontraktor dan Populous sebagai arkitek.

Hasil kerja berkelas dunia inilah yang membolehkan kita menjadi hos Sukan SEA 2017 dan paling tidak boleh dilupakan oleh peminat bola sepak pada 2019 – menjadi gelanggang keramat yang menyaksikan Harimau Malaya menumbangkan Thailand dan Indonesia dalam masa 5 hari!

Sumber : Semuanya Bola