Hael Husaini tampil bernasyid pula, lancar ‘Nuraga’ sempena Ramadan

PENYANYI lelaki popular Malaysia yang baru sahaja selesai bertarung di pentas Anugerah Juara Lagu (AJL) ke-35, Hael Husaini kini muncul dengan single terbaharu yang berunsur kerohanian padat dengan mesej mendalam penuh kesedaran berjudul ‘Nuraga’.

Hael berkata, “Alhamdulillah, syukur rasanya apabila dapat kembali bekerja semula walaupun kita masih berada dalam fasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKPB), namun begitu kebanyakan masa lapang ketika PKPB dihabiskan di studio dengan menyiapkan beberapa projek besar (lagu) yang masih belum boleh diumumkan lagi.”

“Demam AJL yang melanda negara telah pun reda, pelbagai rintangan terpaksa kami lalui demi menjayakannya, dan kini tiba masa yang sesuai saya kembali dengan karya terbaru yang diberi judul Nuraga.

“Walaupun single ini dilancarkan dekat dengan bulan Ramadhan yang bakal tiba tidak lama lagi, ia bukanlah sebuah lagu spesifik kearah Ramadan dan ia lebih kepada nasihat yang boleh didengar pada bila-bila masa.

“Nuraga bermaksud sifat belas kasihan atau perasaan simpati, ia bertepatan dengan situasi yang sedang kita hadapi sekarang dimana ramai yang sedang menempuh dugaan hidup, dan ada juga yang mengharapkan bantuan atau belas kasihan daripada orang lain yang mampu bagi meneruskan kehidupan.

“Sebenarnya lagu ini telah pun dicipta pada awal tahun 2020 sebelum pandemik COVID-19 lagi bersama rakan komposer, MFMF, mungkin masanya kurang sesuai pada ketika itu, dan pada tahun ini kami nekad untuk melancarkannya. Sesi rakaman single Nuraga telah dijalankan di Studio MFMF dalam masa yang singkat, akan tetapi kualitinya tetap dijaga seperti kesemua lagu ciptaan mereka sebelum ini.

“Pada single kali ini saya lari dari kebiasaan dan tampil dengan lagu bergenre ala nasyid kerana elemen kerohanian yang ada di dalamnya berserta unsur nasihat agar bersesuaian dengan mood lagu tersebut, dan ini juga merupakan pengalaman baru buat MFMF kerana beliau tidak pernah menghasilkan lagu sebegini, namun begitu kami berjaya menyiapkan akhirnya.”

“Bagi video muzik (MV) Nuraga pula, ia lebih kepada penyampaian secara lahiriah tanpa sebarang jalan cerita atau apa-apa gimik dan lebih straight forward, jika nak tahu lebih lanjut kenalah tonton di YouTube nanti”, tambah Hael.

Lagu ‘Nuraga’ boleh dimuat turun di iTunes Store dan dijadikan sebagai panggilan nada dering menerusi semua syarikat telekomunikasi tempatan serta boleh didengari melalui penstriman atas talian seperti Apple Music, Spotify, Joox, YouTube Music, KKBox dan Deezer, manakala MV lagu ‘Nuraga’ ini juga boleh ditonton secara eksklusif di saluran YouTube Rocketfuel Network.