Menghendap Jurugambar Wanita, Tertuduh Mengaku Tidak Bersalah

Foto : Beautifulnara

SHAH ALAM – Seorang lelaki didakwa di Mahkamah Majistret hari ini atas pertuduhan menghendap dengan menghantar gangguan berulang terhadap seorang jurugambar wanita melalui tiga komunikasi di akaun Twitternya, bulan lepas.

Tertuduh, Mohamad Safiq Rosli bagaimanapun mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan ke atasnya dibacakan di hadapan Majistret Sasha Diana Sabtu.

Lelaki berusia 37 tahun itu merupakan individu pertama didakwa atas kesalahan berkenaan mengikut Seksyen 507A (1) Kanun Keseksaan.

Mengikut pertuduhan, perunding pengurusan acara sambilan itu didakwa melalui aplikasi Twitter atas nama akaun ‘@sopert99’ telah secara berulang mengganggu Acacia Mardiana Daud, 31, dengan menghantar tiga komunikasi berbentuk luahan perasaannya di akaun Twitter milik mangsa ‘@ShaFoShizzle.

Kesalahan itu didakwa dilakukan antara 1.40 pagi, 15 Julai dan 5.58 petang, 21 Julai lalu yang mendatangkan ketakutan kepada mangsa.

Tertuduh yang disabitkan dengan kesalahan Seksyen 507A (1) Kanun Keseksaan boleh dihukum di bawah Seksyen 507A(3) akta sama yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum tiga tahun atau denda atau kedua-duanya.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Zilfinaz Abbas tidak menawarkan jaminan terhadap tertuduh mengambil kira faktor tertuduh sebelum ini telah melanggar syarat jaminan polis bagi kes dihadapinya membabitkan mangsa yang sama di United Kingdom (UK).

“Saya juga diarahkan untuk menghantar tertuduh ke Unit Forensik Psikiatri di Hospital Ulu Kinta untuk pemerhatian. Sebelum ini, tertuduh telah dihantar oleh keluarganya ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk mendapatkan rawatan dan pihak hospital juga telah memberikan laporan perubatan tertuduh hari ini,” katanya.

Selain itu, tertuduh juga telah ditempatkan di wad psikiatri di HKL sejak 17 Julai sehingga kini.

Sementara itu, peguam pemerhati Jason Wee yang hadir bagi pihak Acacia Mardiana memohon satu perintah perlindungan terhadap anak guamnya bagi mengelakkan gangguan berulang daripada tertuduh.

Sehubungan itu, peguam itu berharap agar tertuduh dapat ditahan agar tidak dapat menghampiri mangsa dan tidak berkomunikasi dengan apa-apa cara dengan mangsa sehingga kes itu selesai.

Sebutan semula kes ditetapkan 7 September depan.