Mengenang Pyanhabib: Ikon Seni dan Penyair Tersohor

Pyanhabib, atau nama sebenarnya Mohd Supyan Abdul Rahman, yang juga dikenali dengan wataknya sebagai Osman Tikus dalam filem ikonik “Kembara Seniman Jalanan,” telah meninggalkan kita pada Selasa malam. Beliau telah kembali kepada penciptanya, meninggalkan segala kenangan dan individu yang pernah mengenali beliau.

Mesej terakhir yang saya terima daripada abang Pyan adalah sekeping gambar seorang ahli politik memakai kasut Fung Keong edisi Osman Tikus, disertai dengan gurauan khasnya, “Lu apa tau”. Itulah komunikasi kami beberapa minggu lepas, di mana beliau sering menghantar mesej melalui aplikasi WhatsApp untuk bertanya khabar, bergurau, dan memberi kata-kata semangat. Beliau tahu bahawa saya akan memberi sepenuh perhatian kepada portal Senimalaya dan meninggalkan kerja di Astro AWANI.

Ketika saya menerima panggilan dari Timbalan Presiden PENA, Mohd Khair Ngadiron, yang mengkhabarkan bahawa abang Pyan sudah tiada, saya merasa buntu dan tidak percaya. Walaupun saya tahu abang Pyan telah lama kurang sihat, berita itu tetap mengejutkan.

Kini, semuanya tinggal kenangan. Pyanhabib dikenali kerana imejnya yang “rugged” serta cara deklamasi puisinya yang unik. Meskipun wajahnya kelihatan serius, beliau disenangi oleh semua orang.

Dilahirkan pada 27 Mei 1958 di Taiping, Perak, Pyanhabib meninggalkan warisan seni yang akan dikenang sepanjang masa.

Brader, lu sudah tiada. Al-Fatihah. – Senimalaya