Israel Serbu Tempat Tinggal Imam Al-Aqsa dengan Dakwaan Bangunan Tidak Sah

Pasukan Israel telah melancarkan serbuan mengejut ke tempat tinggal Imam Masjid Al-Aqsa, Sheikh Ekrima Sabri, di kawasan Sawaneh, Jerusalem Timur, dengan alasan bahawa apartmen tempat tinggal imam itu dianggap sebagai “bangunan tidak sah”.

“Sejumlah besar polis dan perisikan Israel melakukan razia di bangunan tersebut pada Ahad pagi, termasuk apartmen tempat tinggal Sheikh Sabri (85) di kawasan Sawaneh di Jerusalem Timur,” kata beberapa saksi kepada Anadolu.

Mereka menambahkan bahawa pasukan Israel memasang perintah pembongkaran di pintu bangunan dengan alasan “bangunan tidak sah”.

Menurut kesaksian mereka, bangunan itu telah berdiri bertahun-tahun dan menjadi tempat tinggal lebih daripada 100 penduduk Palestin yang mendiami 18 apartmen.

Hingga pukul 16.30 WIB, pihak berkuasa Israel dan Sheikh Sabri masih belum memberikan respons terhadap kesaksian saksi mata.

Sheikh Sabri, yang juga mengetuai Otoriti Tinggi Islam (Awqaf), sebelum ini pernah ditangkap dan dilarang memasuki Masjid Al-Aqsa serta melakukan perjalanan, dengan tuduhan termasuk memicu hasutan menentang Israel.

Sumber: Anadolu