“Elakkan beli ari zamzam di pasaran tempatan” – Dr Noor Hisham

Kredit-Facebook Dr Noor Hisham

Ketua Pengarah, Kementerian Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, menasihatkan agar orang ramai tidak membeli air zam zam di pasaran tempatan kerana dikhuatiri tiruan.

Beliau turut berkata, air zam zam dikategorikan sebagai air mineral semula jadi dan termaktub di bawah peraturan Peraturan 360A, Peraturan-Peraturan Makanan 1985.

“Pengimportan air mineral semula jadi memerlukan lesen punca air KKM setelah mendapat pengesahan pihak berkuasa geologi dan hidrologi dari negara pengeksport.

“Dalam hal ini, kerajaan Arab Saudi tidak mengeluarkan pengesahan berkenaan kerana air zam zam tidak boleh diperdagangkan. Justeru, tiada pengedar atau syarikat yang telah mendapat lesen bagi pengimportan dan penjualan air zam zam,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Sementara itu, memetik Berita Harian, Beliau berkata pihaknya melalui Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan juga sentiasa menjalankan penguatkuasaan terhadap penjualan air minuman berbungkus dan air mineral semula jadi yang tidak berlesen.

Sejak 2012 sehingga kini, sejumlah air zam zam bernilai RM77,358.30 telah dirampas melalui hasil penguatkuasaan yang telah dijalankan,” katanya lagi.

Dr Noor Hisham berkata mereka yang disabitkan kesalahan menjual air minuman berbungkus dan air mineral semula jadi yang tidak berlesen boleh dikenakan denda tidak melebihi RM10,000 atau penjara tidak melebihi dua tahun di bawah Peraturan-Peraturan Makanan 1985.

Bagaimanapun, Orang ramai juga diseru membantu menyalurkan sebarang maklumat penjualan air yang dilabel air zam zam di pasaran kepada pejabat kesihatan daerah, jabatan kesihatan negeri terdekat, melalui laman web http://moh.spab.gov.my atau laman Facebook BKKM.