7 Warga Indonesia Ditahan Akibat Dokumen Tidak Sah

Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) menahan tujuh pendatang asing tanpa izin (PATI) warga Indonesia dalam operasi khas, Ops Pluto Timur di kawasan perairan berhampiran Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ) di Tawau semalam.

Sementara itu, Pengarah Maritim Malaysia Zon Tawau, Kapten Maritim V Siva Kumar, berkata kesemua suspek iaitu lima lelaki dan dua wanita, termasuk juragan bot berusia antara 13 hingga 51 tahun itu ditahan kerana tidak memiliki dokumen pengenalan diri yang sah.

Kemudian, Beliau berkata, anggotanya yang sedang menjalankan rondaan rutin di kawasan itu terserempak sebuah bot penumpang dari arah Tawau menuju ke Pulau Sebatik.

Turut difahamkan, keadaan yang mencurigakan membuatkan tindakan penahanan terhadap pemandu bot untuk berhenti lingkungan 4.30 petang.

Hasil pemeriksaan membawa kepada penahanan seorang juragan dan enam penumpang warga Indonesia. Suspek dipercayai cuba menyusup keluar dari daerah ini secara haram menggunakan laluan yang tidak diwartakan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut laporan Berita Harian, Siva Kumar turut berkata, nama juragan yang mengemudi bot berkenaan juga tidak sama seperti rekod tercatat dalam lesen bot dikemukakan kepada Maritim Malaysia.

Kesemua suspek yang ditahan dibawa ke Jeti Maritim Tawau untuk siasatan lanjut mengikut Akta Imigresen 1959/63 dan Enakmen Pelabuhan dan Dermaga Sabah 2002,” katanya.

Sumber : Berita Harian