Jepun Sahkan Kes Pertama Wabak Baharu Coronavirus Dari China

Kementerian Kesihatan Jepun mengesahkan kes jangkitan pertama iaitu wabak terbaharu dari China yang dikenali sebagai Coronavirus.

Menurut kementerian ini, seorang lelaki berusia lingkungan 30-an daripada wilayah kanagawa diuji positif menerima wabak ini. Laporan mendapati, lelaki berkenaan berkunjung ke Wuhan, China tempat penularan gejala pneuminia yang dipercayai disebabkan coronavirus.

Susulan daripada kes jangkitan ini, Jabatan Negara Amerika Syarikat sudah mengeluarkan satu amaran bagi perjalanan berhubung kunjungan ke Wuhan.

Mengikut jabatan itu, pelancong yang pergi ke negara tersebut dinasihatkan untuk tidak menyentuh dengan haiwan, mengunjungi pasar haiwan dan makan produk haiwan bagi langkah berjaga-jaga.

Bukan itu sahaja, Kementerian Kesihatan Thailand juga berkata mereka akan meningkatkan pemantauan terhadap pelancong yang tiba di lapangan terbang menjelang sambutan perayaan tahun baru Cina yang mana dijangka lebih 800,000 pelancong ke negara tersebut.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berkata virus tersebut boleh tersebar dan pihak mereka telah memberi amaran kepada semua hospital di seluruh dunia.

Coronavirus merupakan keluarga besar virus yang boleh menyebabkan jangkitan daripada selesema biasa ke Sindrom Pernafasan Akut Teruk (SARS). Sesetengah jenis virus menyebakan penyakit kurang serius manakala ada juga yang boleh menyebabkan jangkitan teruk seperti sindrom pernafasan Asia barat (MERS).

Pesakit Jepun yang pulang dari Wuhan bulan ini diserang Coronavirus dan dirawat di hospital. Dia dibenarkan keluar hospital semalam selepas gejala yang dialami pulih.

Menurut rekod, seorang telah terkorban akibat terkena jangkitan virus ini.

Sumber: Reuters

Most Popular

Buat kerja tak ‘clean’, langgar ‘roadblock’ tapi tercicir nombor pendaftaran. Akhirnya kena tangkap dalam ladang kelapa sawit

TINDAKAN seorang individu lelaki tempatan melanggar sekatan jalan raya di laluan keluar tol Damansara akhirnya berjaya dikesan apabila nombor pendaftaran kenderaannya tercicir...

Tiga peluru tembus badan anggota PGA – KPN

ANGGOTA Pasukan Gerakan Am yang mengalami kecederaan parah susulan insiden berbalas tembakan di sempadan dilapor stabil. Menurut Ketua Polis...

Luahan hati isteri anggota PGA mati ditembak penyeludup runtun perasaan netizen – “Suami tinggalkan kami sebagai wira negara”

"KEMATIANNYA sangat menyedihkan, tapi saya berbangga kerana suami meninggalkan kami ketika bertugas untuk keamanan dan keselamatan negara, dia seorang wira," kata isteri...

Misteri ketukan pintu sudah menular ke Kuala Selangor?

MISTERI ketukan pintu tanpa salam yang sebelum ini menghantui penduduk di beberapa kampung di daerah Sabak Bernam mula 'merebak' ke Tanjong Karang...