Pamer kebahagiaan palsu di media sosial, isteri materialistik kemaruk tergilakan suami orang

BAHTERA perkahwinan antara Amin bersama Zahra (bukan nama sebenar) kelihatan cukup sempurna apabila masing-masing dilihat saling mencintai antara satu sama lain, lapor Kosmo!

Saban waktu, mereka sering memuat naik foto romantik ketika makan atau bercuti bersama di media sosial, sekali gus membuatkan ramai berasa iri hati.

Meskipun masing-masing hanya berkerja sebagai kakitangan kerajaan berpangkat rendah di Putrajaya, namun kehidupan pasangan tersebut terlihat saling melengkapi antara satu sama lain.

Hasil perkahwinan tersebut, pasa­ngan yang menetap di ibu kota itu dikurniakan dua orang cahaya mata comel yang masing-masing berusia lima dan dua tahun.

Bagaimanapun, bahtera perkahwinan mereka akhirnya diuji dengan hebat sehingga menyebabkan ia karam dan musnah pada Mac tahun lalu.

Perkongsian hidup pasangan berusia awal 30-an itu musnah disebabkan perubahan sikap ketara yang ditunjukkan oleh Zahra angkara tergilakan suami orang.

“Saya tidak sangka sama sekali, isteri tercinta akan jatuh hati dengan lelaki lain. Paling saya tidak boleh terima, lelaki berkenaan adalah suami orang,” ujar Amin dalam nada sebak ketika ditemu bual Kosmo! baru-baru ini.

Menurut Amin, dia mula menghidu kehadiran orang ketiga dalam rumah tangganya selepas melihat sikap Zahra yang gemar berhias setiap kali keluar bekerja.

Ceritanya, Zahra juga banyak menghabiskan masa dengan menghadap telefon bimbit ketika di rumah sehingga mengabaikan tanggungjawab sebagai seorang isteri dan ibu.

“Pada mulanya saya anggap perubahan sikap ditunjukkan oleh Zahra adalah normal. Namun, lama-kelamaan sikapnya semakin menjadi-jadi.

“Pernah satu ketika, dia leka membalas WhatsApp lelaki berkenaan sampai tidak perasan anak saya berusia setahun terminum cecair peluntur di dapur,” katanya.

Telahan awal Amin terhadap Zahra terjawab apabila dia melihat sendiri kelibat isterinya sedang makan berdua bersama lelaki tersebut di sebuah hotel di Putrajaya.

Selepas penyiasatan dan bertanya kepada kenalan rapat, Amin mendapati lelaki tersebut merupakan seorang pegawai tinggi kerajaan yang berkerja di Putrajaya.

Dia juga mendapat maklumat bahawa lelaki yang bersama isterinya itu berusia lewat 40-an dan masih berstatus suami orang.

“Saya tahu Zahra rapat dengan lelaki berkenaan selepas salah seorang rakan rapat memberitahu sering ternampak kelibat isteri saya dengan seorang lelaki tidak dikenali.

“Mula-mula saya ingat mereka tidak lebih daripada rakan sekerja. Tetapi selepas melihat sendiri kemesraan Zahra dan lelaki berkenaan, saya yakin hubungan mereka lebih daripada itu,” ujarnya.

Meskipun mengetahui hubungan terlarang isterinya itu, namun Amin memilih untuk mengambil sikap mengunci mulut dengan memberi peluang kepada Zahra untuk berubah.

Bagaimanapun, perubahan Zahra semakin ketara apabila dia sering berkerja di luar daerah selama beberapa hari dan pada hujung minggu menghabiskan aktiviti bersama rakan-rakan.

Ujar Amin, dia percaya tindakan Zahra tersebut adalah untuk membolehkannya menghabiskan masa bersama lelaki tersebut di luar kawasan bagi mengelak tindakan mereka dihidu.

“Saya tahu, dia tidak pergi bertugas di luar kawasan pun. Sebaliknya, dia pergi bercuti bersama lelaki berkenaan secara berdua.

“Ketika dia sedap berseronok di luar, saya terpaksa bersendirian di rumah menjaga anak-anak. Pada hari minggu, dia juga keluar bersama rakan-rakan,” jelasnya.

Disebabkan itu, Amin bertindak untuk menyoal kepada Zahra mengenai hubungan terlarang tersebut dan isterinya mengakui dia sudah jatuh hati dengan lelaki itu.

Menurut Amin, isterinya memberitahu dia mencintai lelaki tersebut kerana berpangkat dan bergaji besar, sekali gus membolehkannya merasai kemewahan yang didambakan.

Amin mengakui Zahra seorang materialistik, namun dia tidak mampu memenuhi tuntutan isterinya disebabkan gajinya yang tidak seberapa.

Amin sedar, dia tidak mampu lagi mempertahankan rumah tangganya disebabkan perubahan sikap yang ditunjukkan oleh Zahra dengan kehadiran orang ketiga.

Selepas berfikir panjang, dia mengambil keputusan untuk menceraikan Zahra di mahkamah syariah bagi membolehkan isterinya hidup bersama dengan lelaki berkenaan.

“Sewaktu melafaz cerai di hadapan hakim, saya ada kemukakan beberapa bukti yang menunjukkan Zahra berlaku curang ketika masih bergelar isteri.

“Di hadapan hakim, saya mengakui tidak mahu menjadi lelaki dayus. Jadi, saya terpaksa berpisah dengan Zahra bagi membolehkan kami membawa haluan masing-masing selepas ini,” katanya lagi.

Tambah Amin, dia sangat bersyukur apabila mahkamah syariah menetapkan hak penjagaan kedua-dua orang anak mereka kepadanya.

Sumber: Kosmo!