Wanita 35 tahun nekad rempuh lalu lintas guna kenderaan curi

SEORANG wanita yang memandu sebuah kenderaan curi mengambil tindakan nekad dan drastik untuk melarikan diri sehingga merempuh beberapa kenderaan lain.

Kejadian yang berlaku kira-kira pukul 10 pagi itu melibatkan sebuah kenderaan Toyota Hilux dikatakan telah dilihat pemilik sebenar di kawasan berhampiran Pasar Filipina, lapor Astro AWANI.

Dia kemudian menghubungi polis dan berlaku insiden kejar-mengejar kenderaan, sehingga pihak polis terpaksa melepaskan beberapa das tembakan.

Pemangku Ketua Polis Daerah Kota Kinabalu, Superitendan George Abd Rakman berkata, bertindak atas maklumat, pasukan unit peronda MPV polis telah mengesan kedudukan kenderaan berkenaan di Jalan Tanjung Lipat.

Suspek yang merupakan wanita berusia 35 tahun bagaimanapun tidak menghiraukan arahan untuk memberhentikan kenderaan, malah bertindak memecut kenderaan dan melarikan diri.

“Dua kereta MPV yang turut dibantu pasukan trafik cuba sekali lagi menghalang kenderaan suspek melarikan diri di kawasan Universiti Malaysia Sabah (UMS), namun suspek terus merempuh sekatan jalan dan terus menuju ke Jalan Sepanggar.

“Semasa di hadapan lampu isyarat Tebobon, Jalan Sepanggar, kenderaan suspek tersekat akibat kesesakan lalu lintas dan ketika cuba menahannya, suspek sekali lagi cuba melarikan diri menggunakan lorong kecemasan,” katanya kepada Astro AWANI..

Suspek kemudian bertindak mengundurkan kenderaan secara mengejut dan laju sehingga menyebabkan kecederaan pada seorang anggota polis.

George berkata, pihak polis kemudian melepaskan beberapa das tembakan ke arah tayar kenderaan berkenaan sehingga menyebabkan ia tidak dapat bergerak.

“Pasukan polis kemudiannya berjaya memecahkan tingkap hadapan kenderaan dipandu suspek dan terus menahan suspek untuk tindakan lanjut.

“Hasil pemeriksaan di dalam kenderaan berkenaan, polis turut menemui syabu dipercayai untuk kegunaan suspek,” katanya lagi.

Kes kini disiasat di bawah Seksyen 307 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun jika sabit bersalah.

Sumber: Astro AWANI