Tiga Remaja Lelaki Disyaki Mangsa Dera Diselamatkan Orang Awam

TIGA remaja lelaki dipercayai menjadi mangsa dera telah diselamatkan orang awam selepas ditemui berkeliaran dan tidak bermaya di Jalan Kampung Tambun Tulang, Simpang Empat, di Kangar, Jumaat lalu.

Mangsa yang berusia antara 13 hingga 16 tahun ditemui pada pukul 11.55 malam oleh orang awam yang melalui jalan berkenaan.

Ketua Polis Daerah Kangar, Asisten Komisioner Yusharifuddin Mohd Yuaop berkata, dua daripada mangsa adalah Orang Kurang Upaya (OKU).

“Hasil siasatan awal mendapati dua remaja itu dirantai bersama di bahagian kaki, manakala seorang remaja tidak dirantai dan mereka dijumpai oleh orang awam yang melalui Jalan Kampung Tambun Tulang menghala Ke Utan Aji di Simpang Empat.

“Mangsa dipercayai dikurung dan dirantai di dalam rumah oleh ibu mereka yang tidak tinggal bersama mereka,” katanya ketika dihubungi Harian Metro semalam.

Katanya, pihaknya percaya bahawa remaja ini melarikan diri dari rumah mereka kerana tidak tahan diperlakukan sedemikian.

“Bagaimanapun, mereka enggan bercakap dan mangsa kini menjalani pemeriksaan di Hospital Tuanku Fauziah, Kangar.

“Hasil keterangan awal ibu kepada remaja itu pula menyatakan sikap ketiga-tiga anak ini agak sukar dikawal menyebabkan ibunya merantai mangsa,” katanya.

Yusharifuddin berkata, mangsa bagaimanapun dalam keadaan stabil serta tidak menunjukkan sebarang trauma atau ketakutan.

“Susulan itu kita menahan dua suspek iaitu ibu mangsa berusia 46 tahun dan seorang lelaki yang belum diketahui pertaliannya berusia 31 tahun untuk membantu siasatan.

“Kedua-dua direman selama tujuh hari bermula hari ni sehingga 31 Mac hadapan bagi membantu siasatan kes mengikut Seksyen 31 (1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001,” katanya.

Remaja berkenaan pula akan diserahkan kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Negeri Perlis selepas rawatan mereka selesai.

Sumber : Harian Metro