Tiada hukuman dua darjat bagi yang langgar PKP – Ismail Sabri

9

PUTRAJAYA, 29 April — Tiada istilah hukuman dua darjat bagi mereka yang melanggar Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), tegas Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob. 

Beliau berkata kerajaan sentiasa bersikap adil kepada semua dan tindakan undang-undang yang diambil adalah mengikut tuduhan yang dikenakan. 

“Tiada siapa yang mengatasi undang-undang negara kita. Kerajaan bersikap adil kepada semua, sesiapa yang langgar undang-undang akan diambil tindakan tanpa kira sebarang kedudukan. 

“Contohnya (isu denda) exco Perak dan Timbalan Menteri Kesihatan, mereka didenda kerana melanggar prosedur operasi standard (SOP) di bawah peraturan PKP, ” katanya dalam sidang media berkaitan PKP hari ini.

Katanya, kedua-dua orang kenamaan itu dikenakan denda kerana tidak mengamalkan penjarakan sosial semasa menjalankan tugas dan memberi bantuan kepada rakyat. 

Jelas Ismail Sabri lagi, mereka yang dikenakan hukuman penjara bukan kerana kesalahan melanggar PKP semata-mata, namun turut melakukan kesalahan lain di bawah Kanun Keseksaan.