Tiada hukuman dua darjat bagi yang langgar PKP – Ismail Sabri

PUTRAJAYA, 29 April — Tiada istilah hukuman dua darjat bagi mereka yang melanggar Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), tegas Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob. 

Beliau berkata kerajaan sentiasa bersikap adil kepada semua dan tindakan undang-undang yang diambil adalah mengikut tuduhan yang dikenakan. 

“Tiada siapa yang mengatasi undang-undang negara kita. Kerajaan bersikap adil kepada semua, sesiapa yang langgar undang-undang akan diambil tindakan tanpa kira sebarang kedudukan. 

“Contohnya (isu denda) exco Perak dan Timbalan Menteri Kesihatan, mereka didenda kerana melanggar prosedur operasi standard (SOP) di bawah peraturan PKP, ” katanya dalam sidang media berkaitan PKP hari ini.

Katanya, kedua-dua orang kenamaan itu dikenakan denda kerana tidak mengamalkan penjarakan sosial semasa menjalankan tugas dan memberi bantuan kepada rakyat. 

Jelas Ismail Sabri lagi, mereka yang dikenakan hukuman penjara bukan kerana kesalahan melanggar PKP semata-mata, namun turut melakukan kesalahan lain di bawah Kanun Keseksaan. 

“Bukan kerana dua darjat. (Mereka didenda) kerana kesalahan dari segi penjarakan sosial. Namun, tindakan mereka di bawah Akta 342 sahaja yang hukumannya denda maksimum RM1,000. 

“Yang ditangkap dan dipenjarakan adalah kerana menghalang tugas penjawat awam seperti bergaduh dan berlawan dengan polis, jadi bermakna yang dipenjara adalah kerana kesalahan lain yang melibatkan Kanun Keseksaan,” katanya.

— BERNAMA

Artikel sebelum iniSiapa Mr Bie ?
Artikel seterusnyaBoleh keluar berdua dalam PKP Fasa 4

Most Popular

Buat kerja tak ‘clean’, langgar ‘roadblock’ tapi tercicir nombor pendaftaran. Akhirnya kena tangkap dalam ladang kelapa sawit

TINDAKAN seorang individu lelaki tempatan melanggar sekatan jalan raya di laluan keluar tol Damansara akhirnya berjaya dikesan apabila nombor pendaftaran kenderaannya tercicir...

Tiga peluru tembus badan anggota PGA – KPN

ANGGOTA Pasukan Gerakan Am yang mengalami kecederaan parah susulan insiden berbalas tembakan di sempadan dilapor stabil. Menurut Ketua Polis...

Luahan hati isteri anggota PGA mati ditembak penyeludup runtun perasaan netizen – “Suami tinggalkan kami sebagai wira negara”

"KEMATIANNYA sangat menyedihkan, tapi saya berbangga kerana suami meninggalkan kami ketika bertugas untuk keamanan dan keselamatan negara, dia seorang wira," kata isteri...

Misteri ketukan pintu sudah menular ke Kuala Selangor?

MISTERI ketukan pintu tanpa salam yang sebelum ini menghantui penduduk di beberapa kampung di daerah Sabak Bernam mula 'merebak' ke Tanjong Karang...