Tahniah! Dua pelajar cemerlang Malaysia ini akan ke Harvard!

DUA pelajar cemerlang, Jarell Cheong Tze Wen, dari Kuala Lumpur dan Muhammad Hamdi Ahmad Hakimi, dari Kuantan, Pahang telah membanggakan Malaysia apabila mereka diumumkan diterima ke Harvard College iaitu sekolah sarjana bagi Harvard University yang terkenal di seluruh dunia.

Menerusi kenyataan yang dikeluarkan oleh The Harvard Club of Malaysia dan dimuat naik oleh pengguna Nadiah Wan atau @lapetitemaligne di Twitter, mereka berdua akan ke kelas sarjana tahun 2025.

Perkongsikan tersebut jelas membuktikan kecemerlangan sistem pendidikan kebangsaan kerana mereka berdua merupakan produk sekolah kebangsaan.

Untuk pengetahuan, Jarell menamatkan SPM dan A-Level di SMK Seri Bintang Utara, Kuala Lumpur dan Sunway College, Petaling Jaya dan Hamdi merupakan lulusan SM Sains Alam Shah, Kuala Lumpur sebelum beralih ke A-Level di Kolej Tuanku Ja’afar sebagai Cendekiawan Bank Negara Kijang.

Tahun ini juga menyaksikan kadar kemasukan terendah dalam sejarah kolej tersebut sejak penubuhannya 385 tahun yang lalu. Hanya 3.43 peratus sahaja pelajar yang terpilih untuk menjadi ‘class of 2025’.

Selain itu, Jarell dan Hamdi juga bukan sekadar cemerlang dalam akademik, malah mereka juga merupakan pelajar yang aktif dalam kokurikulum di sekolah.

Jarell pernah mewakili Malaysia dalam acara SEA Games Dancesport dan juga bertanding di bawah bendera Malaysia dalam Sukan Olimpik Matematik Asia Pasifik dan catur antarabangsa kejohanan. Tidak perlu diperkatakan lagi, dia juga seorang pelajar yang berbakat, memperoleh semua A di Peperiksaan Cambridge Antarabangsa.

Hamdi pula merupakan seorang pendebat yang juga mengajar tuisyen untuk pelajar sekolah menengah dan menurut Ketua Penyelidikan Khazanah Nasional Berhad dan penemuduga alumni, Nick Khaw, kisah Hamdi adalah kisah luar biasa dan mempunyai pengalaman hidup mencabar yang mampu memberi inspirasi kepada orang lain dna ini menjadikannya lebih berfalsafah, membincangkan pandangan dunia dan pendapatnya mengenai masa kini urusan.

Pencapaian mereka kecapi ketika ini sudah pastinya membanggakan semua pihak. Tahniah dan selamat maju jaya!