Adam Akasyah Yakin Mampu Dapatkan Emas Di Sukan SEA 2023

SELEPAS meraih gangsa pada edisi di Manila 2019 dan perak di Hanoi 2021, atlet jujitsu negara, Adam Akasyah kini mengintai kilauan pingat emas di Sukan SEA 2023 bagi melengkapkan koleksi tiga warna pingatnya.

Pemuda berusia 23 tahun itu yakin mampu meraih emas bagi acara Gi bawah 69 kilogram (kg) selepas melakukan latihan secara menyeluruh selama setahun untuk temasya dwitahunan itu, lapor Berita Harian.

Gambar : Utusan Malaysia

“Persediaan kali ini adalah yang paling lengkap setakat ini berbanding dua Sukan SEA sebelumnya, iaitu kami mempunyai tambahan pakar psikologi sukan, latihan yang lebih khusus dan pasangan ‘sparring’ yang sangat bagus.

“Saya 150 peratus bersedia dan ia sepatutnya emas. Tiada tekanan untuk saya dan saya berharap dapat tuah (bertanding) kali ketiga,” katanya ketika ditemui semasa sesi latihan.

Gambar : Bernama

Meskipun menyasarkan emas, pelajar sains sukan Universiti Malaya itu tidak memandang rendah cabaran daripada juara bertahan dari Singapura, Noah Lim yang memiliki pengalaman dan keupayaan untuk meraih mata.

Pada final edisi lalu, Adam hampir memenangi emas dengan jauh meninggalkan Lim, namun kecederaan buku lali memaksanya menarik diri daripada perlawanan itu.

Sukan SEA 2023 dijadualkan dibuka secara rasmi esok dan akan berlangsung hingga 17 Mei.

Sumber : Bernama