PM Minta KPT Beri Kelonggaran Anjur Konsert, Beri Sedikit Kebebasan Untuk Penuntut

PERDANA Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan mengadakan perbincangan dengan Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) berkaitan isu penganjuran konsert yang bersesuaian di institusi pengajian tinggi awam (IPTA).

Beliau berkata, pertemuan akan diadakan pada Rabu dan penting bagi memberikan sedikit kelonggaran kepada golongan berkenaan.

Menurut Anwar, perbincangan bagaimanapun mungkin terarah kepada kebenaran untuk penganjuran konsert yang masih terkawal dan berunsurkan kebudayaan.

“Perlu sedikit ruang kebebasan diberikan kepada mereka tetapi jangan sampai keterlaluan.

“Konsert itu tidak boleh ada gejala yang agak melampau atau kerosakan. Kalau setakat nak mendengar lagu, tak jadi masalah,” katanya menjawab soalan daripada salah seorang penuntut IPTA pada Program Temu Anwar di Universiti Malaysia Kelantan (UMK) di sini pada Sabtu.

Menurutnya, beliau juga akan melihat semula salinan arahan yang dikeluarkan oleh pihak universiti terbabit berkaitan insiden yang berlaku di Terengganu tersebut.

Anwar juga menegaskan kelonggaran tersebut tidaklah hingga menjurus ke arah kerosakan akhlak anak-anak muda.

Baru-baru ini, tular rakaman video sebuah konsert yang berlangsung di dalam dewan institusi terbabit berdurasi 37 saat memaparkan gelagat penuntut lelaki dan perempuan berhibur sambil menari hingga menarik perhatian.

Sumber gambar – Hindustan Times | Sumber laporan – Sinar Harian