Penjawat Awam Johor Terima Bonus Satu Bulan Gaji

Menteri Besar Johor, Datuk Dr Sahruddin Jamal mengumumkan bahawa bantuan khas penjawat awam bagi negeri Johor akan terima bonus satu bulan gaji atau minimum RM2,000.

Beliau turut berkata, bantuan itu melibatkan peruntukan kewangan sebanyak RM34.78 juta yang akan memberi manfaat kepada 13,400 kakitangan awam.

“Pembangunan Johor tidak akan dicapai seperti mana yang kita nikmati hari ini tanpa komitmen, dedikasi dan pengorbanan penjawat awam.

“Justeru, bagi menghargai jasa penjawat awam, kerajaan negeri bersetuju memberikan bantuan khas kewangan yang akan dibayar sebanyak dua kali iaitu sebelum akhir tahun 2019 dan juga sebelum sambutan Hari Raya Aidilfitri Tahun 2020,” kata Sahruddin.

Menurut laporan Awani, Pengumuman itu dibuat sewaktu pembentangan Belanjawan Johor 2020 yang bertemakan “Memakmur dan Mensejahtera Johor Bestari” hari ini.

Belanjawan Johor 2020 mengariskan enam teras strategik dengan peruntukan siling sebanyak RM2.137 bilion.

Bagaimanapun, Bantuan kewangan khas ini juga beliau menjelaskan akan turut sama dinikmati oleh semua wakil rakyat.

Antaranya ialah Ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Johor, Speaker dan Timbalan Speaker Dewan Undangan Negeri, guru-guru kelas agama dan fardu ain, guru-guru tadika Islam Johor dan penjawat-penjawat awam lain.