Lelaki simpan organ hidupan liar bernilai lebih RM1 juta ditahan di Miri

KUALA LUMPUR: Polis menahan seorang lelaki tempatan dan merampas pelbagai jenis organ hidupan liar dan kayu gaharu yang dianggarkan bernilai RM1.1 juta, semalam.

Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Bukit Aman, Acryl Sani Abdullah Sani berkata penahanan lelaki itu dibuat selepas Pasukan Gerakan Am (PGA) Batalion 12 Miri, Sarawak menyerbu sebuah rumah di Miri, Sarawak.

Beliau berkata rumah berkenaan dipercayai dijadikan stor penyimpanan organ hidupan liar untuk dipasarkan ke luar negara.

“Hasil pemeriksaan di rumah berkenaan, polis menjumpai pelbagai saiz dan gred kayu gaharu, lima kepala rusa berserta tanduk, 19 tanduk rusa pelbagai bentuk dan saiz, dua ekor biawak yang diawetkan dan dua ekor kura-kura.

“Suspek dan kesemua spesies hidupan liar itu diserahkan ke Perbadanan Perhutanan Sarawak Cawangan Miri untuk tindakan lanjut.

“Kes disiasat di bawah Seskyen 29 Ordinan Hidupan Liar Sarawak 1998, kerana gagal mengemukakan sebarang dokumen sah memiliki semua spesies hidupan liar,” katanya dalam satu kenyataan.

Dalam perkembangan berasingan, beliau berkata PGA Ibu Pejabat Briged Sarawak menyerbu sebuah rumah di Bau, Sarawak dan merampas 12 sangkar mengandungi 63 ekor burung pelbagai jenis dianggarkan bernilai RM68,600 pada Rabu.

“Dalam operasi tersebut, turut ditahan seorang lelaki tempatan yang merupakan pemilik rumah tersebut.

“Suspek dan kesemua spesies burung diserahkan ke Perbadanan Perhutanan Sarawak Cawangan Kuching untuk tindakan lanjut, manakala kes disiasat di bawah Seskyen 29 Ordinan Hidupan Liar Sarawak 1998, kerana gagal mengemukakan sebarang dokumen sah memiliki semua spesies hidupan liar,” katanya.

Sumber : Bernama

Most Popular

Bakal pengantin dituduh cuba perkosa, cabul housemate tunang

SEORANG pekerja pembersihan yang bakal berkahwin Mac tahun depan didakwa di Mahkamah Sesyen Melaka hari ini atas pertuduhan cuba merogol dan mencabul...

Wanita stres batalkan niat nak bunuh diri sebab ternampak buaya

GARA-GARA ternampak kelibat buaya, seorang jurutera sebuah syarikat swasta di Klang, Selangor membatalkan hasratnya membunuh diri selepas terjun ke dalam sungai di...

Bapa ingatkan Da’i Syed jangan perguna agama

SELEPAS nama anaknya viral dalam media sosial semalam kerana terlibat dengan dakwaan serius merogol seorang wanita, bapa kepada pendakwah muda Da’i Syed...

Nenek berumur 100 tahun mati terkejut ketika cuba diperkosa jiran

SEORANG lelaki di India dijatuhi hukuman penjara seumur hidup kerana mengakibatkan kematian seorang wanita berusia 100 tahun ketika dia cuba merogol mangsa,...