JIM pindah 153 warga asing di Sabah

Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) Sabah telah melaksanakan Program Pemindahan Tahanan Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) Siri Ke-10 pada 7 Jun 2024. Program ini melibatkan pemindahan 153 tahanan warga Indonesia dari Depot Imigresen Tawau dengan kerjasama Konsul Republik Indonesia (KRI) Tawau.

Menurut Pengarah JIM Sabah, Datuk Sh Siti Saleha Habib Yusof, 123 tahanan lelaki, 25 tahanan perempuan, dan 5 kanak-kanak berumur 12 tahun ke bawah dipindahkan ke Pelabuhan Nunukan, Terminal Turon Taka. Purata umur tahanan adalah antara 6 hingga 66 tahun, dan kanak-kanak dihantar pulang bersama ibu bapa atau penjaga masing-masing.

Kesemua PATI telah melanggar Akta Imigresen 1959/63 dan Peraturan-Peraturan Imigresen 1963. Hukuman dikenakan berdasarkan undang-undang Malaysia sebelum mereka dipindahkan ke negara asal. Program ini dilaksanakan dengan kerjasama Konsulat Jenderal Republik Indonesia Kota Kinabalu dan Konsul Republik Indonesia di Tawau untuk mempercepatkan proses dokumentasi dan pengeluaran dokumen perjalanan (SPLP-Sijil Perjalanan Laksana Paspor).

Operasi pemindahan ini merupakan usaha berterusan oleh JIM Sabah bagi tahanan warga asing di seluruh Depot Imigresen di Sabah.