Dua kanak-kanak warganegara China dikuarantin di Langkawi

KUALA LUMPUR: Dua kanak-kanak perempuan dari Guangdong, China dikuarantin di Hospital Sultanah Maliha, Langkawi pada Ahad.

Ia selepas kedua-dua kanak-kanak terbabit yang masing-masing berusia dua dan empat tahun itu mempunyai simptom disyaki wabak koronavirus (nCoV).

Menurut sumber, kanak-kanak terbabit bersama ibu bapa mereka tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada Isnin lalu, sebelum ke Langkawi pada Jumaat lalu.

Bagaimanapun, kedua-dua mangsa dikatakan menunjukkan tanda kurang sihat serta demam dan batuk sebelum dihantar ke Hospital Sultanah Maliha.

 

Difahamkan, sampel keluarga berkenaan telah dihantar ke Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) untuk diuji.

Sehingga kini, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memaklumkan hanya empat kes positif koronavirus di negara ini membabitkan rakyat China dari Wuhan.

Sumber Astro Awani

Most Popular

Misteri ketukan pintu di Sabak Bernam, angkara manusia atau hantu?

BUNYI ketukan pintu misteri yang berlaku di daerah ini sejak seminggu lalu, masih tidak menunjukkan tanda bakal berhenti apabila gangguan itu masih...

Nak tackle anak makcik? Pandai TikTok tak?

BUKAN paras rupa atau kerjaya stabil yang dijadikan ukuran, sebaliknya cuma pandai bermain TikTok sebagai antara syarat untuk menjadi calon menantu idaman.

Lebih 25 tahun hilang, lelaki jumpa semula wallet tercicir pada tahun 1995

SEORANG lelaki di Australia tidak menyangka dapat menemui kembali dompetnya yang hilang sejak lebih 25 tahun lalu, lapor Harian Metro.

Lori bawa produk Apple bernilai RM27 juta kena rompak!

PRODUK Apple bernilai kira-kira £5 juta (RM27 juta) telah dicuri dari sebuah lori dalam satu kejadian rompakan di Northamptonshire, United Kingdom.