18 juta sarung tangan akan diterbangkan dari Malaysia ke Wuhan

Sejajar dengan hasrat Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang bersedia menghantar bantuan ke Wuhan sekiranya dibenarkan oleh kerajaan China.

Malaysia akan menyumbang 18 juta sarung tangan bagi kegunaan pegawai perubatan di Wuhan, China yang kini sedang dilanda wabak coronavirus atau 2019-nCoV.

Menteri Industri Utama, Teresa Kok, berkata kementerian mengambil inisiatif untuk menghantar bantuan sarung tangan perubatan ke negara terbabit kerana hospital di sana kini sedang menghadapi kekurangan bantuan keperluan perubatan.

Pada masa ini, hospital di Wuhan merayu bantuan keperluan perubatan seperti penutup muka, sut dan sarung tangan klinikal. Sarung tangan perubatan, getah asli dan nitril akan dihantar ke China dan kumpulan penghantaran pertama kini dalam perjalanan ke Wuhan.

“Dua syarikat, Top Glove dan Supermax sudah menyumbangkan 2.3 juta sarung tangan perubatan berkenaan dan akan diikuti oleh beberapa syarikat sarung tangan lain seperti Smart Glove, Hartalega, Kossan, YTY, Brightway dan Koon Seng,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media sebelum beliau menyaksikan penyerahan sarung tangan perubatan daripada 10 pengeluar sarung tangan perubatan kepada Duta China ke Malaysia, Bai Tian, di kementeriannya di sini, hari ini.

Kementerian juga berbincang dengan Wisma Putra bagi membantu melancarkan proses penghantaran sarung tangan perubatan berkenaan.

“Disebabkan ada penerbangan khas ke Wuhan bagi mengambil rakyat Malaysia di sana, saya memohon supaya bekalan sarung tangan ini dibawa terus memasuki penerbangan sama,” katanya.

Sumber : Berita Harian.

Most Popular

Binatang! Lelaki guna umpan gula-gula sebelum rogol budak lapan tahun

SEORANG lelaki disyaki merogol seorang kanak-kanak perempuan berusia lapan tahun selepas mengumpan mangsa dengan gula-gula, berhampiran Jalan Tuaran Bypass, Kota Kinabalu, Sabah...

Polis Indonesia dikecam kerana tempatkan pondan instafamous di penjara lelaki

KUMPULAN hak asasi di Indonesia menyelar tindakan polis menempatkan seorang transgender wanita di dalam sebuah penjara lelaki, lapor Harian Metro.

Netizen terpesona kejelitaan nenek umur 53 tahun persis gadis remaja – “Ini manusia atau pontianak?”

SEORANG wanita berusia 53 tahun menjadi tumpuan netizen di Indonesia kerana memiliki wajah awet muda persis anak gadis berumur belasan tahun, lapor...

Didakwa mahu ubati kemurungan ikut kaedah rawatan Islam, pendakwah selebriti direman bantu siasatan kes noda wanita

SEORANG pendakwah selebriti direman lima hari bermula hari ini bagi membantu siasatan kes menoda seorang wanita di sebuah rumah di Seksyen 7...