SpaceX Hantar 22 Lagi Satelit Ke Angkasa Lepas

Foto : reuters

WASHINGTON – Syarikat pengangkutan angkasa lepas diasaskan jutawan Elon Musk, SpaceX berjaya melancarkan roket Falcon 9 dengan satu lagi muatan satelit Starlink ke orbit dari Florida pada Ahad.

Roket itu dilancarkan pada 10.41 malam EDT dari Kompleks Pelancaran Angkasa 40 di Stesen Angkatan Angkasa Cape Canaveral dengan menghantar 22 satelit ke orbit bagi menyediakan akses internet ke seluruh dunia.

Pelancaran itu adalah yang ke-53 bagi SpaceX pada tahun ini dan ke-252 setakat ini.

Bulan lalu, SpaceX turut melancarkan 22 satelit Starlink ke orbit.

Sementara itu, Intelsat, pengendali salah satu rangkaian satelit dan terrestrial bersepadu terbesar di dunia dan penyedia utama sambungan dalam penerbangan, mengumumkan kejayaan pelancaran Galaxy 37/Horizons-4 (G-37/H-4) sekali gus mencipta rekod baharu untuk satelit komersial industri dengan menghantar lapan satelit geostasioner ke angkasa lepas dalam tempoh 10 bulan.

Satelit buatan Maxar dilancarkan menggunakan roket Falcon 9 SpaceX dari Stesen Angkatan Angkasa Cape Canaveral di Florida pada pukul 1.00 daripada roket pada 1:33 pagi.

Apabila operasi bermula akhir tahun ini, G-37/H-4 akan diletakkan pada 127 darjah barat dan menyampaikan pelbagai perkhidmatan dan liputan. – AFP