meninggal dunia terkena serangan jantung akibat meneran terlalu kuat ketika sedang membuang air besar.

Gambar Sekadar Hiasan
Seorang lelaki berusia 72 tahun meninggal dunia akibat serangan jantung akibat meneran terlalu kuat ketika sedang membuang air besar. 
 
Difahamkan, warga emas bernama Zhu dari Wenzhou, Zhejiang, China itu sememangnya mempunyai sejarah penyakit jantung dan darah tinggi. 
 
Insiden itu berlaku pada 7 Januari 2020 dan Zhu mengalami sembelit selepas tiga hari tidak membuang air besar sehingga pada malam kejadian dia sudah tidak dapat bertahan lagi, terus pergi ke tandas. 
 
Namun, ketika melakukan ‘pelaburan’ itu, Zhu pengsan dan dikejarkan ke hospital oleh ahli keluarganya sebelum mangsa disahkan meninggal dunia. 
 
Menurut doktor, Zhu meneran terlalu kuat ketika membuang yang membawa kepada punca dia terkena serangan jantung secara tiba-tiba sehingga mati. 
 
Malah katanya, apabila seseorang itu meneran terlalu kuat boleh menyebabkan tekanan dalam badan meningkat sehingga menjejaskan saraf, menyebabkan tahap degupan jantung serta tekanan darah turun secara mendadak yang kemudian membawa kepada serangan sakit jantung.