Luar biasa! Wanita ini selamat lahirkan bayi kembar 9

Baby photo created by rawpixel.com - www.freepik.com

LUAR biasa! Seorang wanita warga Mali mengejutkan ramai pihak apabila dilapor selamat melahirkan sembilan bayi kembar di sebuah hospital di Maghribi, lapor Awani.

Menurut jurucakap kerajaan Mali, kesemua sembilan bayi itu dan ibunya Halima Cisse, 25, berada dalam keadaan sihat.

Halima pada mulanya dijangka melahirkan bayi kembar tujuh, namun beliau tetap gembira dengan pertambahan dua lagi anak itu.

Kes wanita melahirkan bayi kembar tujuh dengan selamat adalah amat jarang berlaku, apatah lagi jika kembar sembilan.

Kes yang sangat jarang berlaku ini walau bagaimanapun belum disahkan pihak berkuasa Maghribi.

Susulan itu, kerajaan Mali menghantar Halima yang berasal dari utara Afrika Barat ke Maghribi untuk mendapatkan rawatan yang lebih baik.

Jurucakap kementerian kesihatan Maghribi, Rachid Koudhari dalam pada itu berkata beliau tidak tahu menahu tentang kelahiran bayi kembar sembilan di sebuah hospital di negara itu.

Namun Kementerian Kesihatan Mali dalam satu kenyataan menyebut bahawa Cisse telah melahirkan lima bayi perempuan dan empat bayi lelaki melalui kaedah pembedahan.

“Ibu dan bayi sihat setakat ini. Mereka akan pulang dalam beberapa minggu lagi,” kata Menteri Kesihatan Mali Fanta Siby kepada AFP.

Siby mengucapkan tahniah kepada pasukan perubatan Mali dan Maghribi atas sikap profesionalisme yang ditonjolkan sejak awal.

Sumber: Awani