Jepun Menyasar Kan pelancaran Rangkaian 6G Menjelang 2030

Ujian rangkaian 5G sedang berjalan rancak di Pulau Langkawi sejak dua minggu kebelakangan ini. Sekiranya semua berjalan lancar, rangkaian 5G boleh dikomersilkan di Malaysia menjelang suku ketiga tahun 2020. Sedang kita masih rancak merancang pelancaran 5G, Jepun sudah memulakan usaha untuk melancarkan rangkaian 6G di negara mereka. 

https://www.latestly.com/technology/japan-report

 

Usaha awal telah dimulakan dengan sasaran melancarkan rangkaian 6G menjelang 2030. Rangkaian 6G akan memberikan kelajuan sehingga 10 kali ganda rangkai 5G semasa. Badan kajian teknologi 6G ini akan diketuai oleh Universiti Tokyo Goshinjin dengan kerjasama NTT dan Toshiba. Tahun lalu kerajaan Jepun telah menyediakan dana 220 bilion Yen (~RM 81. bilion) untuk pembangunan teknologi 5G oleh syarikat tempatan.

Jepun akan hanya melancarkan rangkaian 5G komersial dalam masa beberapa bulan sahaja lagi. Dengan penubuhan badan penyelidikan teknologi 6G ini, Jepun menjadi negara keempat selepas China, Finland dan Korea Selatan yang sudah memulakan kajian untuk rangkaian selular generasi ke-enam.

Sumber – Amanz.my

Most Popular

Misteri ketukan pintu di Sabak Bernam, angkara manusia atau hantu?

BUNYI ketukan pintu misteri yang berlaku di daerah ini sejak seminggu lalu, masih tidak menunjukkan tanda bakal berhenti apabila gangguan itu masih...

Nak tackle anak makcik? Pandai TikTok tak?

BUKAN paras rupa atau kerjaya stabil yang dijadikan ukuran, sebaliknya cuma pandai bermain TikTok sebagai antara syarat untuk menjadi calon menantu idaman.

Lebih 25 tahun hilang, lelaki jumpa semula wallet tercicir pada tahun 1995

SEORANG lelaki di Australia tidak menyangka dapat menemui kembali dompetnya yang hilang sejak lebih 25 tahun lalu, lapor Harian Metro.

Lori bawa produk Apple bernilai RM27 juta kena rompak!

PRODUK Apple bernilai kira-kira £5 juta (RM27 juta) telah dicuri dari sebuah lori dalam satu kejadian rompakan di Northamptonshire, United Kingdom.