Dua Anggota Tentera AS Jadi ‘Musuh Dalam Selimut’, Ambil Upah Mengintip Untuk China

Foto : MASM

LOS ANGELES – Dua anggota Tentera Laut AS telah ditahan kerana disyaki mengintip untuk China pada Khamis.

Kedua-duanya disyaki menjual maklumat rahsia kepada Beijing termasuk manual untuk kapal perang dan sistem senjata mereka, serta pelan tindakan untuk sistem radar dan rancangan untuk latihan ketenteraan AS yang besar.

“Tangkapan ini adalah peringatan kepada usaha agresif dan berterusan Republik Rakyat China untuk melemahkan demokrasi kita dan mengancam mereka yang mempertahankannya,” kata Suzanne Turner dari Bahagian Counterintelligence FBI.

“China mengambil kesempatan ke atas kakitangan tentera untuk mendapatkan maklumat ketenteraan yang sensitif dan boleh menjejaskan keselamatan negara AS secara serius,”tambahnya.

Dalam kenyataan akhbar, Jabatan Kehakiman AS DoJ berkata tentera laut Jinchao Wei, yang berkhidmat di kapal serangan amfibia USS Essex di San Diego, telah menyerahkan berpuluh-puluh dokumen, gambar dan video yang memperincikan operasi kapal dan sistem mereka.

Ini termasuk manual teknikal dan mekanikal yang berurusan dengan persenjataan kapal.

Lelaki berusia 22 tahun itu, yang didakwa telah dibayar beribu-ribu dolar untuk maklumat itu, berdepan kemungkinan dipenjarakan jika sabit kesalahan.

Dalam kes berasingan, DoJ berkata pegawai Wenheng Zhao, 26, telah diupah oleh China selama hampir dua tahun untuk mengintip dari tempatnya di Pangkalan Tentera Laut Ventura County, utara Los Angeles.

Zhao didakwa telah dibayar hampir AS$15,000 oleh ejen perisikan China bagi mendapatkan maklumat mengenai latihan ketenteraan AS berskala besar di Indo-Pasifik, termasuk butiran mengenai masa dan lokasi pendaratan amfibia.

Dia juga didakwa telah menyerahkan gambar rajah elektrik dan pelan tindakan untuk sistem radar di pangkalan tentera AS di selatan Jepun.

“Dengan menghantar maklumat ketenteraan sensitif ini kepada pegawai perisikan yang bekerja di negara asing yang bermusuhan, defendan mengkhianati sumpah sucinya untuk melindungi negara kita,” kata Peguam AS Martin Estrada.

“Berbeza dengan sebahagian besar anggota Tentera Laut AS yang berkhidmat untuk negara dengan terhormat, terbilang dan berani, Zhao memilih untuk ‘menjual’ rakan-rakannya dan negaranya secara rasuah.”

Jika sabit kesalahan, Zhao berdepan hukuman penjara sehingga 20 tahun. – AFP