“Isteri saya steady je” – Surat beranak baby Mipan Zuzuzu tiba-tiba viral, bapa akhirnya explain kisah sebenar

LAGU Mipan Zuzuzu pernah menjadi siulan ramai di seluruh dunia selepas nyanyian seorang gadis mat salih itu tiba-tiba trending di media sosial terutamanya di TikTok.

Difahamkan lagu tersebut merupakan lagu komersial untuk sebuah makanan bijirin iaitu Miel Pops yang terkenal di beberapa negara seperti Itali, Rusia dan Sepanyol.

Kini tajuk lagu itu kembali hangat diperkatakan gara-gara gambar sijil kelahiran yang didaftarkan menggunakan nama Mipan Zuzuzu Bin Mahzan sekali gus mencetuskan pelbagai reaksi dalam kalangan netizen, lapor portal mStar.

“Welcome baby Mipan Zuzuzu… uncle aunty boleh panggil Zuzu je…. Mipaaaaaaan… Zuzuzuzu,” menurut keterangan gambar yang dimuat naik Mahzan Yusop di Facebooknya sehingga viral.

Mahzan mendedahkan, gambar tersebut dimuat naik di laman sosial selepas memperoleh sijil kelahiran anak lelakinya yang baru lahir pada 5 November lalu.

Namun pemuda kelahiran Pontian, Johor itu mengakui bahawa gambar sijil kelahiran tersebut sebenarnya telah disunting pada bahagian nama anaknya.

“Saya ni memang jenis suka edit gambar. Lepas ambil surat beranak tu saya tengok, rasa macam boleh edit.

“Jadi saya editlah nama tu. Saya share dekat Facebook untuk hiburan kawan-kawan sebenarnya. Tak sangka pula boleh viral.

“Isteri saya pun tahu tapi dia steady je. Dia tahu saya ni jenis suka bergurau,” katanya kepada mStar.

GAMBAR sijil kelahiran bayi keduanya yang diedit Mahzan sehingga viral di media sosial. – Gambar kredit: mStar

Pemuda berusia 33 tahun itu menjelaskan bahawa nama sebenar anak keduanya itu adalah Marzuki yang dilahirkan kira-kira pukul 10.57 pagi, 5 November lalu.

“Nama sebenar anak kedua saya tu Marzuki Bin Mahzan. Saya saja-saja edit sebab lagu tu pernah trending, saya selalu dengar.

“Lagipun lagu tu macam ada kaitan juga dengan Marzuki… terutamanya perkataan Zuzu.

“Saya pun terfikir nama panggilan anak saya apa? Mungkin saya nak panggil dia Zuzu,” katanya dalam nada berseloroh.

MAHZAN bersama isteri dan anak sulungnya. – Gambar kredit: mStar

Walaupun dia hanya bergurau, Mahzan turut menerima kecaman daripada netizen yang menganggap dia tidak sensitif dalam pemilihan nama anaknya.

“Saya tahu ramai kecam. Ada yang guna kata-kata kesat. Mereka kata saya tak ada otak letak nama macam tu. Saya abaikan je.

“Tapi ada sesetengah yang tahu benda tu edit sekadar untuk hiburan. Takkanlah saya nak bagi anak saya nama pelik-pelik.

“Lagipun sekarang Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) tak benarkan nama-nama macam tu. Saya saja nak gurau-gurau dengan kawan,” katanya.

Sumber: mStar

Most Popular

Warga emas maut ditetak dalam insiden samun

SEORANG lelaki warga emas maut di kediamannya selepas terlibat insiden samun bersenjata selepas ditetak manakala isterinya turut dilaporkan cedera di Jalan Mambu, Bukit...

Binatang! Lelaki guna umpan gula-gula sebelum rogol budak lapan tahun

SEORANG lelaki disyaki merogol seorang kanak-kanak perempuan berusia lapan tahun selepas mengumpan mangsa dengan gula-gula, berhampiran Jalan Tuaran Bypass, Kota Kinabalu, Sabah...

Polis Indonesia dikecam kerana tempatkan pondan instafamous di penjara lelaki

KUMPULAN hak asasi di Indonesia menyelar tindakan polis menempatkan seorang transgender wanita di dalam sebuah penjara lelaki, lapor Harian Metro.

Netizen terpesona kejelitaan nenek umur 53 tahun persis gadis remaja – “Ini manusia atau pontianak?”

SEORANG wanita berusia 53 tahun menjadi tumpuan netizen di Indonesia kerana memiliki wajah awet muda persis anak gadis berumur belasan tahun, lapor...