Netizen ‘Ceramah’ Diana Danielle, Tidak Hormati Iddah

Foto: Kosmo

PETALING JAYA – “Orang perempuan kena jaga iddah selepas bercerai. Akhir zaman, wanita tak rasa malu lagi bila diceraikan.”

Itu antara habuan kata-kata pedas yang ditujukan kepada pelakon terkenal, Diana Danielle selepas berkongi foto memegang tangan seseorang ketika statusnya masih dalam tempoh idah selepas bercerai dengan Farid Kamil.

Dalam perkongsian berkenaan, Diana atau nama lengkapnya Diana Danielle Danny Beeson dilihat memegang tangan seseorang sambil tersenyum ketika berada di sebuah restoran.

“POV: You’re on a date with me (awak sedang ‘dating’ dengan saya),” tulisnya dalam nada gurauan, kononnya sedang berjanji temu dengan seseorang.

Meskipun tangan yang dipegang itu adalah milik wanita dipercayai pengurusnya, perbuatan pelakon berusia 32 tahun itu mengundang rasa kurang senang segelintir netizen yang menasihatinya untuk menjaga kelakuan bagi mengelak fitnah.

“Jaga idah. Kita orang Islam,” nasihat seorang netizen.

“Jangan ambil remeh. Awak masih dalam iddah. Semoga Allah SWT permudahkan urusan,” ujar seorang pengguna Instagram.

“Orang perempuan kena jaga iddah selepas bercerai. Akhir zaman, wanita tak rasa malu lagi bila diceraikan,” kata seorang lagi netizen.

Selepas turun naik mahkamah selama hampir enam bulan, rumah tangga antara Diana dan suaminya iaitu pelakon, Farid Kamil berakhir apabila mereka sah bercerai talak satu di Mahkamah Rendah Syariah Petaling, Subang Bestari pada 10 Ogos lalu.

Farid, 42, yang tidak dapat hadir ke mahkamah atas faktor kesihatan melafazkan talak satu kepada Diana secara dalam talian menerusi Google Meet di hadapan hakim syarie.

Diana yang memfailkan perceraian pada 10 Mac 2023 mendakwa,tiada persefahaman, berlaku shiqaq (perbalahan yang berpanjangan) selain tidak lagi dapat hidup bersama sebagai suami isteri antara alasannya untuk bercerai dengan Farid.

Farid dan Diana bernikah pada 3 November 2012. Pasangan itu dikurniakan dua cahaya mata iaitu Muhammad, 10, dan Nur Aurora, 8.

Sumber: Kosmo