Polis Bongkar Makmal Dadah Heroin, Berjaya Rampas Dadah Bernilai RM5.78 Juta

Foto : Kosmo

GEORGE TOWN – Polis berjaya membongkar makmal haram memproses heroin sekali gus merampas dadah bernilai RM5.78 juta dalam siri serbuan di daerah Timur Laut serta Bukit Mertajam, pada Selasa dan Rabu lalu.

Dalam serbuan kira-kira pukul 4 petang Selasa hingga keesokkan harinya itu, polis berjaya menahan dua suspek lelaki berusia 42 hingga 46 tahun yang dipercayai terlibat dengan aktiviti memproses dan mengedar dadah jenis heroin untuk pasaran tempatan.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik, Datuk Seri Mohd. Kamarudin Md. Din berkata, suspek pertama berusia 46 tahun ditahan kira-kira pukul 4 petang di Lebuh Raya Tun Dr. Lim Chong Eu, ketika sedang memandu kereta.

Kemudian katanya, pada hari yang sama kira-kira pukul 8 malam, suspek kedua berusia 42 tahun ditahan di parkir sebuah pusat membeli belah di Alma, Bukit Mertajam.

”Susulan penahanan suspek, polis berjaya membongkar makmal haram memproses dadah di sebuah kondominium yang disewa suspek di Tanjong Tokong.

”Di kondominium tersebut, polis berjaya merampas dadah yang dianggarkan bernilai RM5.78 juta, dan pecahan dadah yang dirampas adalah heroin base seberat 65.48 kilogram, heroin (13.62 kilogram) dan serbuk kafein (8.48 kilogram),” katanya dalam sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Pulau Pinang, di sini hari ini.

Menurut beliau, dadah berkenaan dipercayai diseludup masuk menggunakan jalan darat dari Thailand dan pihak polis masih mengesan saki baki ahli sindiket berkenaan.

”Jumlah dadah yang dirampas ini dianggarkan boleh digunakan oleh seramai 4.47 juta penagih dadah.

”Modus operandi yang digunakan sindiket ini adalah menyeludup masuk heroin base dari Thailand, kemudian memprosesnya untuk diedarkan bagi pasaran tempatan,” katanya.

Tambahnya, sindiket itu dipercayai mula aktif sejak awal tahun ini dan suspek berusia 42 tahun didapati mempunyai kepakaran untuk memproses bahan-bahan untuk dijadikan dadah heroin.

”Kedua-dua suspek negatif dadah dan semakan rekod jenayah juga mendapati kedua-dua suspek tidak mempunyai sebarang rekod lampau.

”Kes disiasat di bawah seksyen 39b Akta Dadah Berbahaya 1952 dan suspek direman selama tujuh hari bermula 16 Ogos bagi membantu siasatan,” katanya. 

Sumber : Kosmo