Pertarungan Dalam Sangkar Antara Elon Musk Dan Mark Zuckerberg Bakal Disiarkan Secara Langsung Di Platform Media Sosial ‘X’

Foto : English Jagran

WASHINGTON – Pertarungan epik dalam sangkar membabitkan pemilik X, Elon Musk dengan Ketua Pegawai Eksekutif Meta, Mark Zuckerberg bakal disiarkan secara langsung menerusi platform ‘X’.

“Pertarungan Zuck v Musk akan disiarkan secara langsung di X,” kata Musk. “Semua hasil kutipan akan disalurkan kepada amal untuk veteran.”

Zeckerberg kemudiannya menyahut cabaran itu dengan mengatakan dirinya sudah bersedia menerusi Threads, aplikasi terbaru yang dilancarkannya bulan lepas, namun turut mempersoalkan kenapa ianya mesti disiarkan di X.

“Bukankah kita sepatutnya menggunakan platform yang lebih dipercayai yang sebenarnya boleh mengumpul wang untuk amal?” tambahnya.

Kedua-dua usahawan jutawan itu, menjadi pesaing selepas Meta Zuckerberg melancarkan platform Threads seperti Twitter pada awal Julai sekali gus menarik 120 juta pengguna.

Musk kemudian menyiarkan pada X, “Saya bersedia untuk ‘perlawanan sangkar’ jika dia adalah lol,” merujuk kepada satu bentuk seni bela diri campuran.

Zuckerberg, seorang peminat seni mempertahankan diri yang telah mengambil bahagian dalam pertandingan jiu-jitsu, menjawab cabaran awal Musk, yang kelihatan lucu, dengan membalas di Instagram “Hantar saya lokasi.”

Pertukaran mesej itu kemudiannya mencetuskan pelbagai reaksi di media sosial.

Zuckerberg yang berusia 39 tahun, dengan pengalaman bertarungnya, dilihat sebagai pilihan untuk memenangi pertarungan yang tidak dinyatakan tarikhnya berbanding Musk, yang berusia 52 tahun.

Perlawanan dijangka akan berlangsung di Las Vegas.

Kedua-dua syarikat gergasi teknologi itu ‘bertikam lidah’ selama bertahun-tahun dalam isu-isu yang membabitkan politik sehinggalah kecerdasan buatan AI.

Ketegangan tambah pincang selepas kemunculan Threads, yang meningkatkan tekanan pada Twitter yang dijenamakan semula kepada X bulan lepas.

Musk membeli rangkaian sosial itu dengan harga AS$44 bilion sebelum mengumumkan pemberhentian secara besar-besaran dan membuka platform kepada poster yang berkonspirasi, menyebabkan beberapa pengiklan mengundur diri. – AFP