China Mahu Hadkan Kanak-Kanak Guna Telefon 2 Jam Sehari

Foto : BuzzKini

BEIJING – Agensi pengawal selia siber China mencadangkan peraturan yang mengehadkan masa skrin penggunaan telefon pintar bagi kanak-kanak bawah 18 tahun dengan tempoh maksimum dua jam sehari, lapor saluran berita NBC News kelmarin.

Draf peraturan dibentangkan oleh Pentadbiran Ruang Siber China (CAC) itu membuktikan keinginan Beijing untuk mengawal lebih banyak ruang digital negara itu.

Cadangan itu adalah tindakan lebih meluas oleh pihak berkuasa China bagi membendung dan mencegah masalah ketagihan penggunaan telefon pintar oleh pengguna muda.

Pada 2021, China menguatkuasakan peraturan yang melarang pengguna peringkat usia itu daripada bermain permainan video online selama lebih tiga jam seminggu.

Beberapa syarikat gergasi internet negara itu juga berusaha mendahului langkah kawalan dengan mengetatkan peraturan.

Berdasarkan draf terkini, setiap telefon pintar perlu mempunyai mode bawah umur yang mudah diakses apabila peranti dihidupkan sama ada di skrin utama atau dalam tetapan sistem peranti.

Mode bawah umur membolehkan ibu bapa mengawal perkara yang dilihat oleh anak-anak dan membenarkan pembekal internet memaparkan kandungan mengikut umur pengguna.

Draf peraturan itu bagaimanapun belum diluluskan dan masih terbuka dalam rundingan awam. – Agensi