Home Berita Semasa Pelajar Tingkatan Lima Dicekup Bersama 1,060 Biji Pil Kuda

Pelajar Tingkatan Lima Dicekup Bersama 1,060 Biji Pil Kuda

Foto : Utusan Malaysia

KOTA BHARU – Dua lelaki termasuk seorang pelajar tingkatan lima tidak sempat mengedar sebanyak 1,060 biji pil kuda bernilai RM11,660 selepas mereka dicekup di tepi jalan di Pasir Pekan, Tumpat dekat sini pada Isnin lalu.

Kedua-dua suspek berusia 26 dan 17 tahun itu diberkas kira-kira pukul 2.55 petang semasa mereka duduk di atas sebuah motosikal berhampiran kedai makan dan mereka dipercayai sedang menunggu pelanggan.

Ketua Polis negeri, Datuk Muhamad Zaki Harun, berkata, pemeriksaan di dalam beg silang yang dipakai salah seorang suspek menjumpai sebanyak 60 biji pil kuda.

Menurutnya, polis kemudiannya memeriksa poket seluar pelajar itu sebelum menemui sebanyak 1,000 biji pil kuda.

“Ujian saringan air kencing mendapati kedua-dua lelaki itu negatif dadah. Suspek yang berusia 26 tahun itu memiliki tiga rekod lampau berkait kesalahan dadah.

“Polis masih menjalankan siasatan lanjut sama ada pelajar itu terlibat dengan sindiket pengedaran dadah sedia ada atau sebaliknya,” katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kelantan di sini, hari ini.

Muhamad Zaki memberitahu, ibu bapa atau guru disarankan untuk mengawasi sebarang perubahan tingkah laku remaja terutamanya daripada aspek perwatakan atau penampilan.

Katanya, jika anak-anak menjalani kehidupan serba mewah, mungkin ada sesuatu yang perlu disiasat daripada awal agar dapat membendung mereka daripada terlibat dengan sebarang kegiatan menyalahi undang-undang.

Ujarnya, kedua-dua suspek ditahan reman selama tujuh hari bermula Selasa lalu sehingga esok dan kes disiasat mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952.

Exit mobile version