Tayar meletup sebelum lenyek rider Grabfood, tapi netizen tetap salahkan pemandu Avanza – “Kau bawak lebih had laju, macam kami pulak yang bodoh!”

BARU-BARU ini, viral di media sosial video seorang penghantar makanan, Grab Food, terbabit dalam kemalangan setelah ‘dilibas’ sebuah kereta yang terbabas di MRR2 selepas Terminal Bersepadu Selatan (TBS) menghala ke Bukit Jalil, lapor The Reporter.

Dalam kejadian yang berlaku pada jam 10.18 pagi Sabtu, 31 Januari 2021, mangsa menunggang di lorong ketiga sebelum datangnya kereta Toyota Avanza dari lorong keempat.

Avanza terbabit yang dipercayai memandu melebihi had laju secara tiba-tiba membuat brek mengejut lalu hilang kawalan dan melibas penunggang motosikal berkenaan sebelum bergolek beberapa kali sehingga termasuk ke ruang tengah pembinaan.

Akibat dari kemalangan itu juga, penunggang motosikal terpelanting lebih kurang enam kali. Sementara motosikalnya terseret jauh ke depan.

Berdasarkan gambar, penunggang motosikal mengalami kecederaan di bahagian tangan dan kepala. Tidak diketahui bagaimana keadaan pemandu Avanza terbabit.

Video kemalangan itu mengundang banyak reaksi netizen di media sosial. Rata-rata menyalahkan pemandu Avanza terbabit yang memandu terlalu laju sehingga hilang kawalan.

Tampil seorang individu yang mendakwa terbabit dalam kemalangan itu meminta orang ramai tidak menyalahkan pemandu Avanza. Katanya, kejadian itu berlaku disebabkan tayar kenderaan berkenaan.

“Saya yang terlibat dalam kemalangan itu. Bukan salah pemandu. Cuma nak bagi tahu, sebelum keluar rumah, check tayar sebab macam-macam ni boleh jadi sebab tayar.

“Kawan saya bawa tak ada nak laju-laju pun, biasa je macam kenderaan lain yang bawa. Tolong jangan salahkan dia,” katanya.

KENYATAAN seorang individu yang mempertahankan pemandu Toyota Avanza berkenaan di Twitter.

Namun kenyataan individu terbabit disangkal oleh netizen dengan bukti bahawa sekiranya pemandu Avanza tidak memandu melebihi had laju, momentum kelajuannya sepatutnya menyamai had laju kereta saksi (owner dashcam) yang dilihat mematuhi had laju lebuhraya.

“Masalahnya kereta tu nampak laju. Kalau tak laju, macam abang yang owner dashcam ni. Tu muncul tiba-tiba, laju lah. Kalau tak laju, kereta tak berpusing macam tu. Macam aku pula yang bodoh dalam kes ni,” kata netizen.

Sumber: The Reporter