Menari gembira dapat baju raya, netizen terhibur dengan gelagat pakcik ini!

TAHUN ini merupakan tahun kedua kita beraya dalam keadaan masih berperang dengan pandemik Covid-19. Tiada siapa yang dapat pulang ke kampung halaman susulan PKP 3.0. Malah, aktiviti ziarah-menziarahi juga tidak dapat dilakukan bagi membendung penularan wabak Covid-19.

Walau bagaimanapun, raya tetap raya dan kita tidak perlu bersedih dan meninggalkan tradisi sewaktu menyambut hari raya nanti.

Walaupun tidak dapat kemana-mana, tak salah jika kita tetap menyarungkan baju kurung dan baju melayu pada Syawal yang pertama. Ia sedikit sebanyak menggembirakan hati kita.

Terbaru, seorang pengguna di laman Tiktok bernama @Hannymaru berkongsi sebuah video dan ianya mendapat perhatian ramai. Video tersebut memaparkan gelagat ayahnya apabila menerima baju raya. Pada mulanya, dia memandang baju itu dan menekapkannya di badan sambil tersenyum kecil.

Tiktok Hannymaru

Kemudian, dia mula mencuba set baju raya tersebut lengkap dengan berkopiah sambil menari-nari di sekeliling rumah. Ahli keluarga yang lain hanya melihatnya dan turut sama menyakat. Memang comel betul lihat gelagat ayahnya itu!

Meninjau ke ruangan komen, rata-rata terhibur melihat teletahnya sekaligus membuatkan mereka rindu pada ayah di kampung. Siapa tak rasa teruja bila dapat menghadiahkan sesuatu buat ibu bapa lagi-lagi apabila mereka menunjukkan rasa gembira dengan pemberian tersebut. Mesti rasa nak beri dan beri lebih banyak lagi buat mereka.

Kita sama-sama berdoa agar diberi peluang untuk berbakti kepada ibu bapa sementara mereka masih ada. Apa pun, buat mereka yang jauh dari rumah jangan sia-siakan hari raya anda, kita masih boleh menyarung baju kurung dan baju melayu di pagi raya.

Sumber: Kool FM