Home Berita Semasa Ini semua fitnah, Saya dianiaya’ – Bapa Zayn Rayyan

Ini semua fitnah, Saya dianiaya’ – Bapa Zayn Rayyan

Ibu dan bapa kepada kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin
Ibu dan bapa kepada kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin

Ibu bapa Zayn Rayyan Abdul Matiin, seorang kanak-kanak autisme, tiba di Kompleks Mahkamah Petaling Jaya untuk prosiding sambungan atau penamatan reman pagi ini. Pasangan itu, yang telah direman selama tujuh hari, dibawa masuk ke Mahkamah Majistret dengan memakai baju lokap pada jam 9.30 pagi.

Semasa dikawal ketat oleh polis, bapa Zayn Rayyan sempat menyatakan, “saya dianiaya, ini semua fitnah,” sebelum keadaan menjadi kecoh apabila beberapa individu yang dipercayai ahli keluarga menjerit. Media tidak dibenarkan mengikuti prosiding kerana masih di peringkat siasatan.

Ketua Polis Selangor, Datuk Hussein Omar Khan, mengesahkan akan memohon sambungan reman untuk membantu siasatan pembunuhan Zayn Rayyan. Pada 6 Disember tahun lalu, Zayn Rayyan ditemui meninggal dunia di anak sungai berhampiran Apartmen Idaman Damansara Damai. Mayatnya ditemui oleh penduduk yang menjalankan operasi mencari. Bedah siasat menunjukkan kesan kecederaan pada leher dan tubuh, mengesahkan mangsa dibunuh.

Sekitar 20 individu, dipercayai ahli keluarga Zayn Rayyan, berkumpul di luar mahkamah dengan kain rentang menuntut keadilan. Seorang wanita, dipercayai ahli keluarga bapa Zayn Rayyan, menjerit supaya keadilan diberikan, menyatakan keyakinan bahawa Zaim tidak bersalah. Sumber – Berita Harian

Exit mobile version