Beli kereta baru keluar kilang, tapi rupanya pernah kemalangan

SIAPAPUN pasti teruja apabila penat lelah tebalas apabila mampu memiliki kenderaan idaman, lapor Kosmo.

Namun lain pula yang terjadi kepada seorang pengguna laman TikTok yang dikenali sebagai  Nur Shakira apabila berkongsi rasa kecewa setelah mendapati kereta yang baru sahaja diterimanya merupakan kenderaan bekas kemalangan.

Menerusi perkongsiannya di media sosial, dia pada awalnya tidak menyedari tentang perkara itu, namun selepas seminggu menggunakan kereta tersebut secara tiba-tiba lampu ‘check engine’ menyala.

Dia kemudiannya berasa hairan dan terus membawa keretanya ke pusat servis syarikat berkenaan untuk diperiksa.

“Saya beli kereta menerusi ejen di Gua Musang, seminggu selepas saya terima kereta, naik lampu ‘check engine’ dan saya merasa pelik kenapa lampu boleh naik sedangkan kereta baru.

“Lepas itu, saya pergi ke pusat servis di Kota Bharu untuk buat pemeriksaan lanjut,” katanya.

Hasil daripada pemeriksaan yang dilakukan, pekerja di pusat servis memaklumkan terdapat beberapa komponen pada kereta mengalami kerosakan temasuklah kelihatan wayar penyambung yang telah putus mengakibatkan lampu tersebut menyala.

Dalam pada itu, pihak penjual juga tampil menceritakan perkara sebenar yang terjadi sebelum kereta tersebut diserahkan kepada pemilik.

Sementara itu, Shakira turut berkongsi tangkap layar perbualannya dengan penjual yang memaklumkan keretanya itu telah dibawa keluar oleh seorang pekerja untuk membeli rokok dan berlaku kemalangan sebelum diberikan kepadanya.

Rata-rata netizen meminta agar wanita tersebut membawa kes itu ke mahkamah sekiranya mempunyai bukti yang kukuh.

Sumber: Kosmo