Zambry terajui BN sebagai pengarah pilihan raya bagi PRK Sg Bakap

Setiausaha Agung Barisan Nasional (BN), Zambry Abdul Kadir, akan mengetuai gabungan itu sebagai pengarah pilihan raya pada pilihan raya kecil (PRK) Sungai Bakap yang akan datang, untuk menyokong calon Pakatan Harapan (PH), Dr Joohari Ariffin.

Keputusan ini dibuat dalam mesyuarat Majlis Tertinggi Umno yang dipengerusikan oleh presiden parti, Ahmad Zahid Hamidi, menurut Setiausaha Agung Umno, Asyraf Wajdi Dusuki. Pengerusi Umno Pulau Pinang, Musa Sheikh Fadzir, dilantik sebagai pengarah operasi pilihan raya, sementara Ahli Majlis Tertinggi Umno, Ahmad Maslan, akan mengetuai bilik gerakan parti.

“Umno akan menggerakkan semua jentera parti untuk membantu calon kerajaan perpaduan pada PRK N20 Sungai Bakap,” kata Asyraf.

Menjelang hari penamaan calon pada Sabtu, BN-PH mengumumkan Joohari daripada PKR sebagai calon mereka, sementara Perikatan Nasional menamakan Naib Ketua PAS Nibong Tebal, Abidin Ismail, sebagai calon mereka. Joohari, yang memulakan kerjayanya sebagai guru, bersara daripada perkhidmatan awam pada 1 September 2023. Abidin pula bekerja dalam bidang logistik dan merupakan pembantu kepada penyandang kerusi Sungai Bakap, Allahyarham Nor Zamri Latiff dari PAS.

Suruhanjaya Pilihan Raya menetapkan 6 Julai untuk hari mengundi, 22 Jun sebagai hari penamaan calon, dan 2 Julai untuk pengundian awal. Kerusi Sungai Bakap, dengan 39,279 pengundi (termasuk 57 pegawai polis), kosong berikutan kematian penyandangnya Zamri pada 24 Mei. Pada pilihan raya negeri lalu, Zamri mengalahkan calon PH, Nurhidayah Che Rose, dengan majoriti 1,563 undi.