Warga Thailand Pulang Sambut Aidiladha, Pintu Sempadan Sesak

RANTAU PANJANG: Kompleks Imigresen, Kastam, Kuarantin dan Keselamatan (ICQS) di sini dipenuhi ribuan warga Thailand yang pulang ke kampung untuk sambutan Aidiladha pada Isnin ini. Tinjauan pada jam 6 pagi menunjukkan kesesakan lalu lintas sejauh empat kilometer dari pintu sempadan, dan ada yang berjalan kaki ke pintu sempadan.

Hadi Rumnan, 47, tiba di stesen bas Rantau Panjang dari Puchong sekitar jam 5.30 pagi. Dia ke pagar ICQS yang belum dibuka dan mendapati ramai yang sedang menunggu. Pagar dibuka jam 7 pagi, dan mereka menunggu untuk melalui prosedur Imigresen Malaysia sebelum masuk ke Thailand. Hadi berkata kebanyakan yang ditemui adalah warga Thai yang pulang untuk beraya, dengan beberapa kumpulan kecil ke sana untuk bercuti.

Zaharah Hasim, 46, memutuskan untuk berjalan kaki sejauh dua kilometer selepas pengangkutan awam yang dinaikinya terperangkap dalam kesesakan lalu lintas. Bersama suami dan tiga anak, mereka memilih berjalan kaki agar tidak terlambat. Walaupun sesak, Zaharah tetap bersemangat pulang ke Kampung Tanjung Mas, Narathiwat, untuk menyambut Aidiladha bersama keluarga. Dia bekerja di sebuah restoran di Johor Bahru.