Permohonan cabar kewujudan titah adendum jalani tahanan di rumah Najib gagal

Datuk Seri Najib Tun Razak gagal mendapatkan kebenaran Mahkamah Tinggi untuk mencabar titah adendum yang didakwa diperkenan oleh Yang di-Pertuan Agong ke-16. Titah tersebut kononnya membenarkan Najib menjalani baki hukuman penjara enam tahun di rumah.

Hakim Datuk Amarjeet Singh menolak permohonan Najib kerana afidavit yang difailkan dianggap sekadar khabar angin. Antara afidavit tersebut termasuk yang difailkan oleh Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, dan Naib Presiden, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail, yang menyatakan bahawa mereka hanya mendengar tentang titah itu dari Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Najib, yang kini menjalani hukuman penjara di Penjara Kajang sejak Ogos 2022 atas kesalahan menyeleweng dana SRC International Sdn Bhd, berhasrat untuk memfailkan rayuan terhadap keputusan ini.

Beliau kemudian memfailkan petisyen untuk pengampunan diraja pada 2 Sept 2022 dan hukuman penjara Najib telah dikurangkan daripada 12 tahun kepada enam tahun, manakala denda pula dikurangkan daripada RM210 juta kepada RM50 juta.