Perdana Menteri: Rasionalisasi Subsidi Petrol RON95 Tidak Akan Dilaksanakan Dalam Masa Terdekat

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengesahkan bahawa belum ada kertas dasar yang dibawa ke Kabinet bagi tujuan rasionalisasi subsidi petrol RON95.

Anwar menjelaskan bahawa jangkaannya adalah penyasaran semula subsidi tersebut tidak akan dilaksanakan dalam masa terdekat. Beliau menyatakan, “Belum ada kertas dasar yang boleh membawa kita untuk melaksanakannya (rasionalisasi subsidi RON95) dengan cepat. Ada kajian dari dulu, tetapi kita fikir lebih baik lihat dulu langkah (penyasaran) ke atas elektrik dan diesel. Lihat dulu kesannya dan bagaimana reaksi rakyat. Barulah (selepas itu) kita sedia berunding apakah (ada) keperluannya.”

Beliau membuat kenyataan ini semasa sesi Waktu Pertanyaan Perdana Menteri di Dewan Rakyat, sebagai respons kepada soalan tambahan Ahmad Fadhli Shaari (PN-Pasir Mas) yang ingin tahu sama ada kerajaan berhasrat melaksanakan penyasaran subsidi petrol RON95.

Menurut Anwar, penyasaran semula subsidi petrol RON95 wajar dilaksanakan sejak dulu lagi, tetapi terdapat pelbagai kekangan yang menyukarkan pelaksanaan semula subsidi bagi bahan api tersebut. Beliau berkata, “Kalau tanya saya, (penyasaran semula) subsidi RON95 patut sudah dilaksanakan lama dulu. Tetapi ini tak mudah, masalah kita hadapi adalah 3.8 juta orang asing guna minyak ini, begitu juga orang kaya, ini yang mesti dan amat penting untuk kita hentikan.”

Anwar menegaskan bahawa beliau tidak akan berkompromi mengenai isu penggunaan subsidi oleh orang asing dan golongan kaya. Beliau berkata, “Bagi isu ini (penggunaan babitkan orang asing dan orang kaya), saya tak tolak ansur kerana mereka sudah gunakan subsidi sejak berpuluh tahun lalu. Justeru (sekarang ini) bagaimana kaedah (terbaik bagi pelaksanaannya) kita perlu fikir supaya ia tidak membebankan rakyat.”

Beliau turut membidas kenyataan pembangkang yang terus memanipulasi isu penyasaran semula subsidi diesel dengan pelbagai tuduhan kononnya ia membebankan rakyat. Beliau berkata, “Sehingga kini, masih ada yang ‘menunggang’ isu itu dengan pelbagai tuduhan kerajaan zalim dan mendakwa subsidi ditarik sepenuhnya.”

Anwar juga menekankan bahawa penyasaran semula subsidi ini adalah keputusan yang bijak untuk ekonomi dan semua Ahli Parlimen setuju mengenainya, walaupun dalam kempen mereka menyatakan tidak bersetuju. Beliau menambah, “Ketika (kerajaan terdahulu) berkuasa pun mereka kata (penyasaran subsidi diesel) perlu, tetapi kerana tahu kesannya suhu politik yang akan dihangatkan (maka ia tidak dilaksanakan). Cuma, saya sedar daripada aspek pelaksanaannya boleh dipertikai. Ini saya terima, tetapi yang kita dengar sekarang hanyalah (dakwaan) kerajaan zalim, buang subsidi dan ulangi kempen (dulu), hari ini perintah, esok minyak turun.”

Sebelum ini, Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli, menyatakan bahawa kerajaan memberi tumpuan dan keutamaan kepada pelaksanaan subsidi diesel yang dimulakan pada 10 Jun lalu, sehingga ia didapati stabil dan mencapai objektif yang ditetapkan.