Malaysia dan Thailand tumpu perbincangan mengenai isu alam sekitar

Pemimpin Malaysia dan Thailand membincangkan isu jerebu rentas sempadan dan pencemaran. Menteri Sumber Asli dan Kelestarian Alam, Nik Nazmi Nik Ahmad, bertemu Timbalan Perdana Menteri Thailand, TYT Jeneral (Polis) Phatcharavat Wongsuwan, yang juga Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Thailand.

Perbincangan mereka juga meliputi perlindungan hidupan liar, konservasi hutan, dan tindakan iklim. Nik Nazmi mengiktiraf kejayaan Thailand dalam pembangunan program Voluntary Emission Reduction dan percaya ia boleh menjadi asas untuk Rangka Kerja Karbon Bersama ASEAN, salah satu agenda Malaysia sebagai Pengerusi ASEAN 2025.

Thailand telah menyatakan sokongan untuk berkongsi kepakaran mereka, dan Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam (NRES) akan bekerja melalui Bursa Malaysia, Malaysia Forest Fund (MFF), dan Majlis Penasihat Perniagaan ASEAN.

Lawatan kerja Nik Nazmi dihadiri oleh delegasinya, termasuk Ketua Setiausaha NRES, Datuk Dr Ching Thoo Kim; Duta Besar Malaysia ke Thailand, TYT Datuk Jojie Samuel; Ketua Pegawai Eksekutif Bursa Malaysia Berhad, Datuk Muhamad Umar Swift; dan Pengarah Kanan MFF, Suhaini Haron.