Mangsa banjir kilat di Dengkil terima agihan sumbangan

MANGSA banjir kilat melibatkan daerah Sepang yang telah dipindahkan di penempatan sementara telah menerima sumbangan dari pihak Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga Dan Masyarakat hari ini.

Menterinya, Datuk Seri Rina Mohd. Harun berkata, ketika ini kesemua mangsa telah ditempatkan di beberapa Pusat Penempatan Sementara (PPS) di kawasan Dengkil.

“Kementerian akan memastikan semua mangsa banjir tidak kira di kawasan mana sekalipun dapat menerima bantuan sewajarnya, “ katanya ketika hadir menyampaikan sumbangan di Dewan Orang Ramai Dengkil hari ini.

RINA bertanyakan sesuatu dengan salah seorang mangsa banjir kilat di Dewan Orang Ramai Dengkil, Sepang Selangor hari ini.

Setakat ini sebanyak tiga PPS yang telah dibuka di kawasan Dengkil terdiri daripada Dewan Orang Ramai Dengkil, Dewan Orang Ramai Taman Gemilang, dan Sekolah Rendah Agama Dengkil yang menempatkan beberapa jumlah keluarga.

Sebelum ini, faktor cuaca hujan lebat secara berterusan sejak jam 6 petang semalam mengakibatkan beberapa kawasan di sekitar Kajang dan Hulu Langat dinaiki air.

Pegawai operasi Unit Pengurusan Bencana Negeri (UPBN) Selangor Muhammad Izzat Haziq Mohd. Nazir berkata, pembukaan PPS berkenaan berikutan hujan lebat menyebabkan paras air Sungai Langat dan Sungai Semenyih meningkat hingga melimpah ke kawasan berpenduduk.

Menurut Muhammad Izzat, pihaknya akan membuka beberapa lagi PPS sekiranya berlaku pertambahan mangsa selain ia juga selaras dengan pematuhan prosedur operasi standard SOP Perintah Kawalan Pergerakan (PKPB).

Turut berdepan situasi sama adalah kawasan di Hulu Selangor, Gombak dan Sepang. – TheNews Malaysia

Most Popular

Warga emas maut ditetak dalam insiden samun

SEORANG lelaki warga emas maut di kediamannya selepas terlibat insiden samun bersenjata selepas ditetak manakala isterinya turut dilaporkan cedera di Jalan Mambu, Bukit...

Binatang! Lelaki guna umpan gula-gula sebelum rogol budak lapan tahun

SEORANG lelaki disyaki merogol seorang kanak-kanak perempuan berusia lapan tahun selepas mengumpan mangsa dengan gula-gula, berhampiran Jalan Tuaran Bypass, Kota Kinabalu, Sabah...

Polis Indonesia dikecam kerana tempatkan pondan instafamous di penjara lelaki

KUMPULAN hak asasi di Indonesia menyelar tindakan polis menempatkan seorang transgender wanita di dalam sebuah penjara lelaki, lapor Harian Metro.

Netizen terpesona kejelitaan nenek umur 53 tahun persis gadis remaja – “Ini manusia atau pontianak?”

SEORANG wanita berusia 53 tahun menjadi tumpuan netizen di Indonesia kerana memiliki wajah awet muda persis anak gadis berumur belasan tahun, lapor...