“Kami mahukan P*rnHub!” – Rakyat Thailand protes tindakan kerajaan sekat laman web lucah

KEMENTERIAN Ekonomi Digital dan Masyarakat (DES) Thailand menerima kecaman selepas bertindak menghalang akses kepada sebuah laman web lucah terkenal antarabangsa.

Tindakan itu yang berkuat kuasa pada tengah hari Selasa, melibatkan lebih 190 alamat URL bagi semua syarikat pembekal Internet dan operator telefon di negara itu.

Menteri DES, Buddhipongse Punnakanta, menjadi tumpuan kecaman apabila kementeriannya memperoleh kelulusan mahkamah bagi mengambil langkah sedemikian selaras dengan undang-undang negara itu yang mengharamkan laman web lucah.

Orang ramai berkumpul di kompleks kerajaan bagi meluahkan rasa tidak puas hati mereka.

Buddhipongse tidak menerima pujian walaupun tindakan kementerian itu sesuai dengan norma dan tanggungjawab moral, sebaliknya beliau didakwa menghalang kebebasan rakyat untuk mengakses media.

Kritikan itu diluahkan kumpulan dikenali sebagai ‘The Anonymous Party‘ di Facebook, yang menyokong kebebasan mengakses media termasuk yang mengandungi kandungan seksual.

“Kebebasan media termasuk semua jenis kandungan, termasuk unsur seksual, selagi penonton tidak dipaksa untuk menonton,” kata kumpulan itu di laman Facebook.

Bagi menyuarakan bantahan, sejumlah orang ramai berkumpul di Kompleks Kerajaan di Chaeng Wattana, Bangkok pada Selasa bagi menentang tindakan kementerian itu.

Untuk rekod, ‘The Anonymous Party‘ pernah terlibat dalam protes menentang kerajaan dan pernah mengeluarkan kenyataan untuk menuntut pelepasan aktivis yang ditahan dalam lokap.

Orang ramai yang melakukan protes turut mengenakan logo laman web yang disekat di pakaian mereka.

Dalam pada itu, aktivis terkenal, Nuttaa Mahattana menyokong tindakan kerajaan melarang akses laman web lucah itu dan mendakwa ia tidak memberi apa-apa kebaikan kepada negara.

“Jangan mengaitkan isu ini (laman web lucah) dengan isu politik. Demokrasi bukan bermaksud anda boleh melakukan apa sahaja tanpa rasa tanggungjawab,” katanya dalam sebuah entri di Facebook peribadinya.

Sementara itu, Buddhipongse yang berada di Phuket bagi persidangan Kabinet berkata beliau hanya melakukan tugasnya dan tidak akan melayan pengkritik.

Sumber: Awani

Most Popular

Hamilkan enam gadis sekali gus, ini kisah buaya darat sejati dari Nigeria

INI bukan babak dalam filem mahupun drama bersiri popular, sebaliknya kisah seorang buaya darat sebenar dari Nigeria. Seorang lelaki...

AirSial bakal mula operasi, banggakan warga Sialkot

SYARIKAT penerbangan swasta ketiga Pakistan , AirSial yang sebelum ini menangguhkan penerbangan pertama pada Jun 2020 akibat penularan pandemik koronavirus akan mula...

Lelaki nikahi dua wanita serentak – “Seperti dunia Ana yang punya!”

SEORANG lelaki didakwa menikahi dua wanita serentak dalam satu majlis persandingan di bandar Bangkalan, Madura, Indonesia hujung minggu lalu, lapor Kosmo!

Influencer berpakaian wanita mohon maaf, hanya salah faham

"SAYA masih waras dan belum hilang akal untuk berpakaian wanita di dalam program televisyen yang disiarkan secara langsung. "Namun,...