Iran berhasrat adakan MoU dalam bidang pertanian – Mohamad Sabu

KUALA LUMPUR: Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Datuk Seri Mohamad Sabu, menyatakan bahawa kerajaan Iran ingin menjalin kerjasama dengan Malaysia dalam bidang pertanian melalui Memorandum Persefahaman (MoU) dan telah mengirimkan draf pertama kepada kementerian.

Beliau menyatakan keyakinannya bahwa MoU ini akan menyediakan asas yang kukuh untuk meningkatkan kerjasama antara Malaysia dan Iran dalam bidang pertanian. “Saya amat gembira menantikan kerjasama ini terhasil kerana manfaat yang cukup besar akan dapat diberikan kepada kedua-dua negara,” kata Mohamad menerusi Facebook.

Mohamad menerima kunjungan hormat Duta Besar Republik Islam Iran ke Malaysia, Valiollah Mohammadi Nasrabadi, dan delegasinya di Menara Lembaga Pertubuhan Peladang, semalam. Dalam pertemuan tersebut, Mohamad menyampaikan bahawa kementerian melalui Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) masih menunggu maklum balas positif dari pihak Iran untuk kelulusan mengimport ayam Arian. Beliau juga meminta kerjasama Nasrabadi untuk memudahkan urusan ini.

Selain itu, Mohamad mengucapkan tahniah kepada Presiden Republik Islam Iran, Dr. Masoud Pezeshkian, atas kemenangannya dalam pilihan raya baru-baru ini. “Saya percaya hubungan erat yang sedia ada antara kedua-dua negara akan diteruskan di bawah kerajaan baharu ini,” katanya.

Mohamad juga menjemput Nasrabadi dan delegasinya untuk menyertai Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan (MAHA) 2024 yang akan berlangsung di Serdang, Selangor, pada 11 hingga 22 September ini.