“Harga Runcit Telur turun Sebanyak 3 Sen, Kerajaan peruntuk RM100 Juta – PM”

KUALA LUMPUR – Kerajaan telah memutuskan untuk menurunkan harga runcit telur gred A, B, dan C di seluruh negara sebanyak 3 sen sebiji. Langkah ini adalah selaras dengan usaha mengembalikan hasil penjimatan penyasaran subsidi kepada rakyat.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, menyatakan bahawa harga runcit baru bagi telur ayam gred A, B, dan C masing-masing ialah 42 sen, 40 sen, dan 38 sen sebiji, berkuat kuasa hari ini. Penampungan subsidi keperluan makanan rakyat sebanyak 10 sen bagi sebiji telur ayam ini melibatkan perbelanjaan RM100 juta. Pada tahun 2023, peruntukan subsidi telur ayam adalah sebanyak RM927 juta.

“Harga runcit bagi telur di Sabah, Sarawak, dan Wilayah Persekutuan Labuan juga akan diselaraskan mengikut Bahagian dan Zon yang diwartakan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau turut menyatakan bahawa perkembangan semasa menunjukkan penurunan kos input pengeluaran telur ayam, terutamanya bahan asas makanan ayam. Menurut Perdana Menteri, kerajaan akan terus menangani isu kos kehidupan rakyat secara proaktif dan berkesan untuk memampan dampak buruk ke atas kehidupan harian rakyat.

Selain itu, Anwar juga memaklumkan bahawa kerajaan melalui Kementerian Perdagangan Dalam Negeri telah menggerakkan Ops Tiris bagi membanteras penyelewengan minyak diesel bersubsidi. Sehingga 31 Disember 2023, sebanyak 6,441,118 liter minyak diesel bernilai RM14.208 juta telah dirampas.

Beliau menambah bahawa hasil dan perkembangan baik daripada operasi tersebut telah mendorong pelaksanaan Ops Tiris 3.0 dengan skop yang diperluas, mencakupi barang-barang kawalan lain seperti gula putih bertapis (kasar dan halus), minyak masak bungkusan polibeg 1KG, petrol RON95, dan gas petroleum cecair (LPG).